abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » De luni, 15 februarie 2016: Patrimoniul județului Alba s-a îmbogățit cu 6 troițe din comuna Bucium

De luni, 15 februarie 2016: Patrimoniul județului Alba s-a îmbogățit cu 6 troițe din comuna Bucium

Publicat în 19.02.2016 la ora 18:03

troite buciumÎn Monitorul Oficial din 15 februarie 2016, nr. 113, a apărut Ordinul nr. 2828 din 24 decembrie 2015 pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului Culturii și Cultelor nr. 2.314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, și a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările ulterioare, precum și Anexa la Ordin, în 113 bis, care cuprinde toate monumentele istorice din țară clasate până azi.

Lista monumentelor din Alba se îmbogățește cu 6 obiecte de patrimoniu, troițe de pe raza comunei Bucium, din Apuseni. Introducerea acestor troițe tradiționale, situate la crucea drumurilor din Bucium, pe lista de patrimoniu a fost făcută în urma demersurilor Asociației RPER – Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, înfiinţatǎ la Paris în aprilie 2008, care organizează acțiuni de recunoaștere și conservare a patrimoniului din zonă de circa 5 ani. RPER, filiala România, este membrǎ ICOMOS şi AJP-l’Association des Journalistes du Partimoine, Franța, şi lucreazǎ în strânsǎ colaborare cu asociaţii din Franţa, Belgia şi România. Timp de 3 ani, echipele Universității de vară Bucium au depus o muncă de inventariere (releveu, evidență patrimoniu, studiu de peisaj și studiu sociologic), au lucrat concomitent în zeci de case și gospodării din 15 sate ale comunei. Obiectivul declarat al acestei asociații este ”Determinarea şi salvgardarea de pe teritoriul României a obiectivelor de patrimoniu înscrise sau nu pe lista oficială a Ministerului Culturii, ameninţate de pericole naturale, de neglijenţa administrativă sau de efectele negative ale activităţii umane”. În 31 iulie anul trecut au fost instalate primele plachete de semnalizare a monumentelor istorice din Bucium. ”Crucea „de la Piaţă” este unul dintre cele 8 monumente istorice din comuna Bucium. 6 dintre ele au fost clasate pe baza documentaţiilor elaborate de RPER. Pentru toate am proiectat plachetele de semnalizare prevăzute prin lege, cu semnul caracteristic şi cu textul explicativ în 3 limbi. Dl. Matei Drâmbărean, directorul DCPCN Alba, ne-a susţinut în procesul de avizare iar dl. Corneliu Napău, primarul comunei, ne-a consiliat şi ajutat să găsim soluţia cea mai bună pentru instalare”, a transmis atunci asociația. Au intrat în patrimoniul naţional: ”Crucea de drum cu troiță” din Bucium, datând din 1802, lângă casa 166 (foto), ”Crucea episcopului Andrei Șaguna, cu troiță”, datând din 1897, din satul Gura Izbitei, lângă casa 405, ”Crucea de la Piață”, datând din 1880, din satul Poieni, lângă casa 604, ”Crucea de la Țăndrău”, datând din 1878-1870, lângă casa 632 din Valea Negrilesii, ”Crucea de la Valea lui Ștefan”, din Valea Negrilesii, datând din 1840-1870, lângă casa 838, și ”Crucea de la Țârău”, din Valea Negrilesii, datând din 1840-1870, lângă casa 615.

Acest articol a fost citit de 416 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.