abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Cupru Min Abrud inclusă pe lista celor 90 de companii care vor face parte din portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Cupru Min Abrud inclusă pe lista celor 90 de companii care vor face parte din portofoliul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții

Publicat în 09.12.2017 la ora 22:14

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va avea aproape 90 de companii în portofoliu, deși inițial era vorba doar despre 27. Proiectul actual al Fondului Suveran a fost trimis Parlamentului, fiind prevăzută și posibilitatea de tranzacționare a companiilor ce fac parte din Fondul Suveran, pe piața de capital. Fondul Suveran va avea o perioadă de grație de 18 luni.

Apoi, se pot tranzacționa pachete de acțiuni, pentru a fi rentabilizate unele companii. Cei care încasează sume mari de bani le pot investi, spre exemplu, în sistemul sanitar, în spitale, în parteneriate public-private sau în companii care au nevoie de bani pentru retehnologizare. Fondul Suveran de Investiții este un organism necesar pentru dezvoltarea mediului economic, iar vremea companiilor administrate de minister a trecut. Finanțarea prin sistemul bancar a devenit tot mai mică, în detrimentul finanțării prin piața de capital, de care mediul de afaceri e mai interesat.

Potrivit Ministerului Finanțelor, capitalul social al FSDI va fi format din aport în natură, reprezentat de pachete de acțiuni deținute de stat la societățile care se vor afla în portofoliul FSDI, precum și din aport în numerar. Pachetele de acțiuni se transferă în proprietatea FSDI, iar fondul va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societăților în care la data preluării, statul este acționar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina sub orice formă aceste acțiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziției de acționar majoritar al FSDI la societățile în cauză. FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 de miliarde de lei, bani proveniți din Trezorerie, din privatizări. Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, iar CEC Bank și Eximbank au fost excluse pe motiv că ”ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu”.

Printre companii se va afla și Hidroelectrica. Dacă fondul va considera că trebuie să vândă acțiuni ale unor companii din portofoliu, va putea să o facă, dar să rămână cu cel puțin 50+1 la sută din acțiuni. Totodată, în AGA companiilor vor fi reprezentanții fondului. De asemenea, Fondul va putea cumpăra acțiuni ale unor companii private de pe piața de capital, dar rolul lui este să facă investiții în economie.

”Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acțiunilor transferate în portofoliul FSDI. Această influență va fi recuperată în anii următori primului an de funcționare, prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acționar unic, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acționarilor de repartizare a profitului și stabilire a dividendelor”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Impactul în bugetul de stat este de două miliarde de lei pe an, pentru că dividendele vor fi încasate de FSDI.

Fondul Suveran de Investiții nu se va lista niciodată, scopul lui fiind acela de a face profit. Companiile la care FSDI va fi acționar sunt: Cupru Min Abrud, Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune, Loteria Română, Societatea Națională a Sării, IAR, OIL Terminal, Unifarm, Societatea Națională a Apelor Minerale, Compania Națională a Apelor Minerale, Compania Națională de Investiții pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale — Hidroelectrica, Aeroporturi București, Nuclearelectrica, Imprimeria Națională, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie și Conpet.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 498 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.