abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Cupru Min Abrud a fost amendată cu 100.000 de lei pentru poluarea cu steril a Râului Arieș

Cupru Min Abrud a fost amendată cu 100.000 de lei pentru poluarea cu steril a Râului Arieș

Publicat în 11.04.2017 la ora 13:25

Societatea Cupru Min Abrud a fost amendată cu 100.000 de lei de către Garda de Mediu Alba, în urma avariei tehnice produse săptămâna trecută, soldată cu deversarea a 6.000 de metri cubi de steril în râul Arieș din Munții Apuseni.

Șeful Gărzii de Mediu Alba, comisarul șef Dorin Zdrânc, a declarat, marți, contactat de ziarulunirea.ro, că societatea Cupru Min este monitorizată continuu și nu mai există riscuri de poluare.   

”În ceea ce privește sancțiunile, am aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu, respectiv nesupravegherea corespunzătoare a instalațiilor de depozitare a deșeurilor. Monitorizarea continuă”, a spus comisarul șef Dorin Zdrânc.  

În urma avariei tehnice produse săptămâna trecută, 6.000 de metri cubi de steril au ajuns din iazul de decantare Valea Șesei, care aparține societății Cupru Min, în râul Arieș din Munții Apuseni.

Reprezentanții Cupru Min au declarat că accidentul a fost cauzat de o defecțiune produsă acum 29 de ani, la o sondă inversă. Aceștia susțin că problema nu a fost rezolvată până în prezent și s-au găsit doar soluții temporare, eliminându-se astfel doar efectele, nu și cauza. În data de 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Șesei, aparținand Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnica. Avaria a generat poluarea accidentala a pârâului Valea Șesei cu un amestec de apa și steril, ce a ajuns până în râul Arieș. Amestecul apa-steril a debușat în aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare închisă încă din anul 1988. În amontele barajului s-a format, în decursul anilor, un con de depunere a nămolului chiar în dreptul instalației dezafectate – o sonda inversa conectata la canalul de evacuare. Avaria a fost semnalată imediat și conducerea companiei a intervenit operativ mobilizând un număr important de echipe de intervenție și utilaje grele, care au reușit să limiteze poluarea și sa oprească total deversarea la ora 15.40”, au transmis reprezentanții Cupru Min.

Secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Olimpia Negru, a declarat, joi, după o vizită în teren la iazul de decantare Valea Șesei, că Arieșul nu a fost poluat cu substanțe chimice.

”Am avut un episod temporar de creștere a turbidității în cursul de apă care a fost stopat prin măsuri preventive adoptate de colegii mei de la Administrația Bazinală de Apă Mureș, mărind debitul existent atât pe Arieș, cât și pe Mureș astfel încât impactul să fie local. Niciun moment nu s-a pus problema să existe impact transfrontalier al acestui eveniment, incident. Încă o dată, trebuie să subliniem, din toate analizele efectuate de specialiști, nu sunt probleme de stabilitate sau altfel de probleme înregistrate”, a spus Olimpia Negru.  

Totodată, pe râul Arieș nu a existat mortalitate piscicolă.

Cupru Min Abrud este societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României. Iazul Valea Şesei este principalul iaz în funcţiune al Cupru Min, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară.

Acest articol a fost citit de 85 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.