abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Cupru Min a câştigat procesul cu Energo Mineral şi scapă de insolvenţă

Cupru Min a câştigat procesul cu Energo Mineral şi scapă de insolvenţă

Publicat în 28.03.2014 la ora 13:01

cuprumin-abrud-utilajeSocietatea Cupru Min Abrud cel mai mare producător de cupru din România, societate deţinută de stat, a câştigat, în urma unei hotărâri definitive a Curţii de Apel Bucureşti, procesul în urma căruia a fost exonerată de la plata a peste 17 milioane de euro, către Energo Mineral, companie aflată în prezent în insolvenţă.

Litigiul contra Cupru Min a fost iniţiat în anul 2010, de administratorul judiciar al Energo Mineral, societatea Activ Lichidator Bucureşti. În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a decis că societatea de stat trebuie să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către Energo Mineral. Decizia a fost atacată ulterior la Curtea de Apel Bucureşti, de avocaţii Cupru Min Abrud.

• Cine este Energo Mineral

În iunie 2007, autorităţile au încheiat un contract de cooperare cu Energo Mineral SA, un consorţiu alcătuit din Energo Mineral, Cuprom şi Ipronef. Energo Mineral se angaja să investească aproape 155 de milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere, în schimbul dreptului de exploatare a cuprului. Din păcate, obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min, a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii, aşa cum a exploatat minereul cuprifer în perimetrul în care s-au realizat anterior lucrări de descopertă fără a face nicio investiţie pentru a asigura continuitatea exploatării minereului pe o perioadă mai îndelungată. Timp de doi ani, Energo Mineral a extras cupru fără investiţii, obţinând un profit de 6 milioane de euro pe an. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de 9 luni şi trimiterea în şomaj a 360 de persoane, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA, rămânând cu datorii de aproximativ 40 de milioane de lei faţă de Cupru Min. Cu acelaşi consorţiu, tot în iunie 2007, s-a încheiat un alt contract de cooperare şi pentru SC Moldomin SA  Moldova Nouă, care s-a derulat cam în aceleaşi condiţii ca şi cel de la Cupru Min. Rezultatele colaborării s-au concretizat în intrarea Moldomin în lichidare, în anul 2010, pentru datorii de 50 de milioane de euro. Analiştii economici au denumit această asociere “o privatizare între prieteni”, la acea vreme. Rămâne de văzut dacă a fost sau nu aşa. Energo Mineral SA este o firmă din judeţul Alba, care are ca acţionar cu 99,99 la sută Energo Mineral Trading, restul acţiunilor fiind deţinte de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea. Horia Simu şi Horia Pitulea sunt aşa-numiţii “bancheri ai cuprului”, fiind doi oameni de afaceri care anterior au lucrat pentru sucursale din România ale unor mari bănci internaţionale, şi care au preluat Cuprom Baia Mare.
Aşteptând decizia instanţei în urma procesului din 14 martie a.c., cei 500 de angajaţi de la Cupru Min se temeau că aceasta nu va fi una favorabilă societăţii şi îşi vor pierde locurile de muncă. Acum, în urma deciziei definitive, compania minieră scapă de sechestrul asigurator şi de insolvenţă, iar liniştea revine în rândul salariaţilor firmei. Poate, cine ştie, după demararea retehnologizării companiei statul va găsi o posibilitate de a procesa cuprul în ţara noastră, evitându-se astfel exportul materiei prime.

Acest articol a fost citit de 425 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.