abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Cu utilaje noi, performante, la Cupru Min Abrud, anul viitor, se va obţine o producţie cu 30-50 la sută mai mare decât în 2014

Cu utilaje noi, performante, la Cupru Min Abrud, anul viitor, se va obţine o producţie cu 30-50 la sută mai mare decât în 2014

Publicat în 06.10.2014 la ora 10:00

cuprumin-abrud-plantCompania Cupru Min Abrud a obţinut, în luna iulie a acestui an, autorizaţia de mediu pentru exploatarea de la Roşia Poieni, unde se află 64 la sută din totalul rezervelor de cupru ale României.

Potrivit directorului societăţii, ing. Dorel Tomuş, în aceste zile se asamblează o autobasculantă nouă de 92 de tone, necesară în procesul de producţie. „Anul viitor ne dorim să obţinem o pruducţie mai mare decât în 2014, iar acest utilaj ne ajută foarte mult să ne realizăm obiectivul”, spune el. Săptămâna trecută, s-a aflat în vizită la unitatea din Abrud secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a declarat la finalul vizitei că este mulţumit de modul în care se desfăşoară activitatea la Cupru Min, unitatea funcţionând în parametrii stabiliţi. Totodată, secretarului de stat Maricel Popa i-a fost prezentat şi programul de activitate pentru următoarea perioadă, concluzia fiind una de susţinere a conducerii societăţii. Mai amintim că, în prezent, Cupru Min Abrud are 522 de salariaţi, 20 dintre aceştia fiind angajaţi în acest an. S-a luat decizia suplimentării personalului în activitatea din carieră şi din uzină pentru a se realiza obiectivul propus de conducere – creşterea producţiei. „Vom încerca, anul viitor, să mai angajăm încă 20 de persoane, tot pentru activitatea de producţie, pentru a reuşi să ne desfăşurăm mai bine activitatea în sectorul de decopertare. În acest an estimăm că vom realiza o producţie de 1,4 milioane de tone de materie primă, iar anul viitor ne dorim să creştem producţia la 1,8 milioane de tone materie primă. Asta înseamnă că  vom lucra şi pe schimbul 3. Acum se lucrează pe două schimburi în carieră şi tot pe două schimburi în uzină”, ne-a declarat Dorel Tomuş, directorul Cupru Min Abrud.
*Prelucrarea materiei prime în zonă  – un proiect viitor
În ceea ce priveşte prelucrarea materiei prime, ing. Dorel Tomuş ne-a declarat că se poată discuţi cu Institutul de proiectări Bucureşti, în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru proiectul de recuperare a metalelor din apele acide din haldele de steril. După ce se va cunoaşte valoarea proiectului se întocmeşte proiectul de execuţie. Dacă valoarea va fi prea mare pentru a fi suportată de companie, se va opta pentru un proiect modular, derulat în etape. Uzina de recuperare a metalelor din apele acide de pe versanţii de steril nu se va putea realiza în câteva luni, pentru că la munte nu se poate lucra tot timpul anului din cauza temperaturii. Aşa că proiectul se va derula timp de câţiva ani, iar lucrările vor fi decontate pe etape. „Anul viitor ne dorim ca faţă de acest an să creştem producţia cu 30-50 la sută. Pe ce ne bazăm când spunem asta? Avem utilaje noi, cum ar fi autobasculante, buldozere, autogredere şi altele, vom reuşi să decopertăm mai multă materie primă, ceea ce înseamnă că vom avea mai mult minereu de cupru”, a spus ing. Dorel Tomuş, directorul Cupru Min Abrud.

Acest articol a fost citit de 379 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.