abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Administrație » Consiliul Local Abrud a demarat procedura de schimbare a denumirii Spitalului Orășenesc din localitate

Consiliul Local Abrud a demarat procedura de schimbare a denumirii Spitalului Orășenesc din localitate

Publicat în 20.12.2016 la ora 10:00

În ultima ședință ordinară a Consiliului Local Abrud de la sfârșitul lunii noiembrie, s-a adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre prin care se prevede ca Spitalul Orășenesc Abrud să-și schimbe denumirea în „Spitalul Dr. Alexandru Borza Abrud”.

Proiectul de hotărâre a fost propus de consilierii locali Claudiu Burde și Daniel Sicoe, iar un alt articol al acestuia prevede ca pe imobilul ce a aparținut doctorului și situat în centrul orașului Abrud să se amplaseze o placă de comemorare, pe care să fie imprimat chipul și descrisă activitatea medicală a lui Alexandru Borza.
Demersul celor doi consilieri locali s-a bazat pe mai multe argumente reprezentate de descrierile și documentele care atestă contribuția medicului Alexandru Borza la înființarea acestei instituții medicale din orașul Abrud, în primul deceniu de după Marea Unire: „Alexandru Borza (1867-1935) a fost absolvent al Facultății de Medicină din Viena și a ales să profeseze în Abrud, deși în acea vreme nu exista aici niciun centru medical. La 1 Decembrie 1918, a fost delegat de către Cercul Electoral Abrud să voteze Unirea Transilvaniei cu România la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. După terminarea Primului Război Mondial, medicul a făcut parte din Marele Sfat Național ales pe 2 decembrie 1918 în Sala Tribunalului din Alba Iulia, iar din această calitate a pledat pentru înființarea unui spital în această zonă lipsită de comunicații și asistență medicală pe o rază de 100 km. Insistența sa a avut izbândă, astfel că a fost însărcinat de către guvernul de atunci să organizeze și să conducă un spital inaugurat pe 15 septembrie 1919 în fosta cazarmă a Abrudului, părăsită și deteriorată. Ulterior, doctorul Borza a înaintat către Casa Regală și Ministerul Sănătății din acea vreme mai multe memorii, iar prin eforturi susținute și cu sprijinul unui comitet de inițiativă din care făceau parte mai multe personalități din acea vreme, s-a strâns o sumă considerabilă de bani cu care s-a cumpărat terenul și s-a construit actuala clădire a spitalului în perioada 1924-1929. Dr. Alexandru Borza a fost coleg de generație cu dr. Iuliu Hațieganu de la Cluj-Napoca și făcea naveta săptămânal pentru a realiza operații chirurgicale împreună cu acesta. În ciuda insistențelor doctorului Hațieganu de a se stabili la Cluj-Napoca, dr. Alexandru Borza a preferat să rămână medicul moților, profesând până la pensionare la spitalul din Abrud”.
Consilierul local Claudiu Burde a menționat faptul că această hotărâre adoptată în unanimitate este un prim pas în schimbarea denumirii spitalului, iar conducerea unității medicale va trebui să înainteze Ministerului Sănătății un memoriu în acest sens. Ulterior, dacă Ministerul Sănătății va aviza favorabil această hotărâre, Consiliul Local Abrud va trebui să adopte o nouă hotărâre prin care instituția medicală își va schimba denumirea.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 549 ori

Un Comentariu la Consiliul Local Abrud a demarat procedura de schimbare a denumirii Spitalului Orășenesc din localitate

  1. Doina Anghel Răspunde

    23.12.2016 la 17:39

    Frumoasa initiativa. Ma bucur personal ca spitalul in care m-am nascut isi rememoreaza istoria. Cred ca in arhivele spitalului a ramas consemnat si faptul ca nu numai Alexandru Borza si-a dedicat cariera acestui loc, ci si fiul sau, Zeno Borza, care a parasit o cariera universitara la Cluj pentru a se stabili in Abrud. Imi amintesc ca personalul il numea « domnul conferentiar ». Dr. Zeno Borza nu a avut urmasi, dar a ajutat cativa absolventi ai liceului din Abrud sa intre la scoala de medicina. Cu asemena exemple, acest spital nu ar trebui sa duca lipsa de medici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.