abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Centrul Patrimoniului Mondial recomandă includerea sitului istoric ”Minele de aur romane de la Roşia Montana” pe lista UNESCO

Centrul Patrimoniului Mondial recomandă includerea sitului istoric ”Minele de aur romane de la Roşia Montana” pe lista UNESCO

Publicat în 14.05.2018 la ora 8:31

Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO recomandă ca situl istoric „Minele de aur romane de la Roşia Montana“ să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

”În calitate de preşedinte al Comisiei permanente comune pentru relaţia cu Unesco, salut decizia Centrului Patrimoniului Mondial, cu sediul la Paris, de a recomanda ca situl Roşia Montana să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Decizia, semnată de directorul centrului, Mechtild Rossler, a fost luată la recomandarea organului consultativ, Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS).

Principala justificare care a stat la baza includerii sitului «Peisajul minier Roşia Montana» în această listă este aceea că «bunul este ameninţat de un pericol dovedit, precis şi iminent, susceptibil să ducă la o pierdere semnificativă de autenticitate istorică şi de semnificaţie culturală». De asemenea, ICOMOS formulează şi o serie de consideraţii punctuale, dintre care cea mai importantă este concentrarea dosarului pe epoca romană şi, în consecinţă, denumirea sitului «Minele de aur romane de la Roşia Montana»”, a precizat într-un comunicat de presă deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților si Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

Cea mai mare parte a zonei comunei Roşia Montană a fost declarată, în 2016, sit istoric de categoria A, respectiv de importanţă naţională. Dosarul la UNESCO a fost depus în ianuarie 2017, în ultimele zile ale Guvernului Dacian Cioloş.

În perioada februarie-august 2017 a avut loc evaluarea tehnică, iar pentru 26 septembrie 2017 a fost programată o vizită de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat. Misiunea a avut ca scop, conform procedurii ICOMOS, evaluarea în teren a aspectelor privind autenticitatea şi integritatea componentelor sitului, identificate în dosarul de nominalizare ca purtătoare de valoare universală excepţională, precum şi aspecte privind managementul viitor al sitului. Misiunea a cuprins vizitarea în teren a celor mai relevante componente ale sitului – atât la suprafaţă cât şi în subteran – şi verificarea limitelor propuse ale acestuia. De asemenea, au avut loc întâlniri cu autorităţi, instituţii, organizaţii şi experţi implicaţi în protejarea patrimoniului de la Roşia Montană.

Analiza în Comitetul Patrimoniului Mondial şi luarea unei decizii finale privind înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO va avea loc în iulie 2018.

Dorin ȚIMONEA

Acest articol a fost citit de 114 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.