abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » ASTRA, omagiată la Abrud şi Câmpeni

ASTRA, omagiată la Abrud şi Câmpeni

Publicat în 14.11.2013 la ora 10:00

gheorghe-baritiuManifestări culturale prilejuite de împlinirea a 125 de ani de la alegerea lui George Bariţiu ca preşedinte al Astra.

Despărţământul Iosif Sterca Şuluţiu Abrud – Câmpeni, filială Astra ce activează în zona Apuseni, a organizat o manifestare cultural-ştiinţifică dedicată împlinirii a 125 de ani de la alegerea în oraşul Abrud ca preşedinte al Astra a marelui cărturar George Bariţiu, istoric şi publicist, una dintre figurile importante ale Revoluţiei din anul 1848 din Transilvania, considerat întemeietorul presei româneşti din Transilvania.
Evenimentul, început la ora 10, în sala de şedinţe “Avram Iancu” a Primăriei Abrud, a fost moderat de profesorul Ioan Viorel Sicoe din Câmpeni şi a adunat zeci de membri ai acestui despărţământ din Apuseni, alături de figuri marcante ale intelectualilor din zonă.
După cuvântul de deschidere al primarului Nicolae Simina, a urmat discursul rostit de Dumitru Acu, preşedintele Astra, care a evocat semnificaţia şi rolul Astrei în istoria Transilvaniei. În continuarea sesiunii, preotul Eugen Goia, profesorii Valeria Gaiţă, Viorel Chira, Liliana Oneţiu, Mirela Mocanu, Mariana Motora au prezentat istoricul Astrei în Munţii Apuseni şi Ţara Moţilor, evocând activitatea şi implicarea în această asociaţie a lui George Bariţiu, Avram Iancu şi a lui Iosif Sterca Şuluţiu, jurist, tribun, istoric, deputat şi vicepreşedinte al Astrei, născut în Câmpeni. În cadrul acestei prime întâlniri a avut loc şi un spectacol artistic susţinut de elevii Liceului “Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, coordonaţi de profesor Mirela Danciu.
A doua parte a acestor manifestări s-a desfăşurat după-amiază, în sala de conferinţe a unui local din Câmpeni, unde s-a prezentat analiza activităţii acestei asociaţiuni, urmată de alegerea organelor de conducere pentru un nou mandat.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 784 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.