abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Astăzi debutează „Zilele Patrimoniului la Roșia Montană”, eveniment inclus în cadrul celei de-a VI-a ediții a programului „Adoptă o Casă”

Astăzi debutează „Zilele Patrimoniului la Roșia Montană”, eveniment inclus în cadrul celei de-a VI-a ediții a programului „Adoptă o Casă”

Publicat în 12.08.2017 la ora 9:38

Voluntari ai programul ,,Adoptă o Casă” și susținători ai dezvoltării durabile a zonei pun deoparte uneltele pentru câteva zile și invită pe cei interesați să treacă pragul Roșiei Montane în perioada 12-15 august, pentru a participa timp de 4 zile la Zilele Patrimoniului.

În acest scop, aceștia au pregătit cinci tururi ghidate și ateliere demonstrative peste zi, iar seara, povestiri la foc, alături de săteni, proiecții de film sau descoperirea cerului înstelat al Roșiei Montane în cadrul atelierului astronomic.

Luni, 14 august 2017, organizatorii marchează din nou Watch Day Roșia Montană în cadrul Zilelor Patrimoniului, ca și în 2016. Cu această ocazie se va inaugura la Casa Parohială Unitariană (clădire inclusă în programul Adoptă o Casă) două săli expoziționale: Sala Memoriei și Sala Hărților, precum și sala intro a Centrului de Interpretare a Patrimoniului, o inițiativă susținută de Europa Nostra și Institutul Național al Patrimoniului.

Activitățile sunt dedicate tuturor celor ce vor să descopere și să redescopere Roșia Montană, dar și Corna – satul vecin – prin prisma patrimoniului și a oamenilor săi. ,,Peisajul cultural al Roșiei Montane este inclus pentru doi ani în Lista Watch a World Monuments Fund, care reprezintă o chemare la un efort coordonat pentru a promova dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane, totodată o chemare la continuarea procesului de punere în valoare a patrimoniului său bogat.” au transmis organizatorii.

Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă / 12.08
17:00 – Turul Satului
21:00 – Proiecţii de film

Duminică / 13.08
09:00 – Turul Bisericilor (cu participare la Slujba de Duminică).
11:00 – Turul Istoric
17:00 – Atelier de restaurare a patrimoniului – poarta casei tradiționale din Țarina
21:00 – Cerul Roșiei Montane (atelier de astronomie)

Luni / 14.08 – Watch Day
05:00 – Turul Fotografic, răsăritul în Roșia Montană
11:00 – Turul Panoramic
17:00 – Atelier de albinărit
19:00 – WatchDay – Roșia Montană Mining Landscape în Lista Worlds Monuments Watch 2017 / Inaugurare Centru de Interpretare a Patrimoniului din Roșia Montană (Casa Parohială Unitariană)
21:00 – Povestiri în jurul focului

Marți / 15.08
11:00 – Turul Monumentelor Naturale – traseu unicat. Plecarea în toate tururile ghidate se face din Piața Centrală, iar drumețiile și atelierele de albinărit și astronomie sunt organizate de Prietenii Roșiei Montane.

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii, având sprijin din partea Uniunii Arhitecților din România, a Ordinului Arhitecților din România și a Administrației Fondului Cultural Național.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 141 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.