abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Arestarea omului de afaceri israelian Beny Steinmetz, principalul acționar al proiectului minier de la Roșia Montană, ar putea influența soarta procesului cu miză de 4,4 miliarde de dolari intentat României

Arestarea omului de afaceri israelian Beny Steinmetz, principalul acționar al proiectului minier de la Roșia Montană, ar putea influența soarta procesului cu miză de 4,4 miliarde de dolari intentat României

Publicat în 19.08.2017 la ora 10:30

Arestarea recentă a unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri israelieni, Beny Steinmetz, ar putea avea ecouri inclusiv în Munții Apuseni având în vedere că acesta este implicat în proiectul minier de la Roșia Montană.

Companiile sale dețin participații la Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, firma care dorea să construiască o mină de aur și argint în Apuseni. Roșia Montană Gold Corporation a obținut o licență minieră cu aproape 20 de ani în urmă. În 2013, guvernul a încercat să împingă proiectul spre aprobare în Parlament, dar proiectul a fost oprit. Anumite amendamente la legislația minieră au fost respinse, astfel că anul trecut compania a inițiat un caz de arbitraj împotriva României la Centrul Internațional pentru soluționarea litigiilor privind investițiile. Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a anunțat la finalul lunii iunie că intenționează să ceară despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană. România are la dispoziție aproape 8 luni, până pe 15 februarie 2018, pentru a răspunde memoriului depus de canadieni la Tribunalul Arbitral. Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părți, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Statul român este reprezentat în acest moment în litigiul cu Gabriel Resources de la ICSID de către consorțiul format din casa elvețiană de avocatură Lalive din Geneva și firma românească Leaua și Asociații. De cealaltă parte, acționarul majoritar al RMGC se bazează pe americanii de la White&Case și pe românii de la Țuca, Zbârcea și Asociații.
Compania minieră solicită ”compensarea integrală care i se cuvine potrivit prevederilor tratatelor pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile cu privire la dezvoltarea proiectului, ca o consecință a violării de către România a acestor tratate” și susține că a investit în total peste 700 de milioane de dolari în proiectul de la Roșia Montană. Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.
Arestarea lui Beny Steinmetz și problemele care se întrevăd pentru acesta în țara sa natală Israel ar putea influența și soarta acestui proces internațional cu o miză financiară foarte importantă pentru România.

I. P.

Acest articol a fost citit de 273 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.