abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Activitatea Cupru Min Abrud riscă să fie afectată de preţul scăzut al cuprului pe bursă

Activitatea Cupru Min Abrud riscă să fie afectată de preţul scăzut al cuprului pe bursă

Publicat în 15.02.2015 la ora 11:00

Asta în timp ce, la secretariatul unităţii, sunt depuse încă circa 3.000 de cereri de angajare!

cupruminÎn urma apariţiei în presa de la sfârşitul anului trecut a declaraţiei fostului ministru al Economiei, Constantin Niţă, care propunea ca societatea Cupru Min S.A. Abrud să nu mai fie listată la bursă şi să fie inclusă într-o companie naţională a cuprului alături de Minvest Deva şi Moldomin, am cerut lămuriri în această privinţă la conducerea unităţii, la mai mult de o lună de la acea ştire, care a avut ecouri în rândurile tuturor angajaţilor.
Astfel, din discuţiile purtate cu directorul general Dorel Tomuş, am aflat faptul că deocamdată nu s-a întreprins nimic concret în această privinţă, declaraţia rămânând doar la acel stadiu, iar societatea şi-a continuat activitatea normal, pentru a-şi atinge obiectivele şi a-şi îndeplini producţia, fără a se înregistra nici schimbări la nivel de conducere. Totodată, acesta a precizat că proiectul propus de fostul ministru Niţă nu avantajează în niciun fel această societate, care a avut anul trecut un profit net de aproximativ 7 milioane de lei, iar fiecare dintre indicatorii de performanţă au fost depăşiţi cu aproximativ 10%, legătura directă cu ministerul de care aparţine rezolvând toate problemele mult mai uşor decât atunci când ar face parte dintr-o companie naţională alături de alte societăţi.
”Din cauză că preţul la cupru a scăzut puternic, cu aproximativ 1.500 de dolari pe tonă în ultimele două luni, societatea noastră va trebui să mărească producţia şi să scadă cheltuielile, altfel ar exista pericolul restructurării de personal. Chiar dacă autorizaţia de mediu obţinută în iulie 2014 este valabilă până în 2019, trebuie rezolvată şi pe viitor problema de mediu, iar în urma unui studiu de fezabilitate poate fi posibil un parteneriat cu o altă firmă pentru a construi o staţie de neutralizare a apelor acide şi de recuperare a metalelor din aceste ape. Pentru a menţine la normele în vigoare apele ce conţin metale, scurse de pe versanţi şi care se adună în iazul de la Valea Şesii, Ministerul Mediului ar trebui să dea lunar 1,3 milioane de lei pentru întreţinerea acestora, însă acei bani sunt cheltuiţi de societatea noastră, care ţine sub control PH-ul apei de aici, prin neutralizare cu o cantitate foarte mare de lapte de var”, ne-a explicat directorul general al societăţii.
La Cupru Min Abrud au fost înregistrate anul trecut 30 de angajări pe diferite meserii de care unitatea a avut nevoie pentru a-şi îndeplini sarcinile de producţie prognozate sau pentru a dirija utilajele recent achiziţionate, astfel că în prezent societatea are 536 de angajaţi din zonă ce sunt plătiţi la timp, beneficiază de transport şi bonuri de masă. Până în prezent, la secretariatul unităţii sunt depuse aproximativ 3.000 de solicitări de angajare pe diferite posturi, a existat şi un nemulţumit care şi-a exprimat în mod public dorinţa de angajare, însă deocamdată societatea nu mai are nevoie de personal nou.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 269 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.