abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Acționarul majoritar al companiei Roșia Montană Gold Corporation obține 20 de milioane de dolari pentru a finanța procesul de arbitraj cu România

Acționarul majoritar al companiei Roșia Montană Gold Corporation obține 20 de milioane de dolari pentru a finanța procesul de arbitraj cu România

Publicat în 15.09.2019 la ora 16:59

Compania canadiană Gabriel Resources, principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a reușit să atragă 20 de milioane de dolari de la investitori, bani ce ar urma să fie folosiți pentru acoperirea unor costuri legate de procesul de arbitraj cu România și finanțarea capitalului de lucru.

Compania a încheiat un acord cu anumiți investitori în vederea unui plasament privat de acțiuni în valoare de până la 20 milioane de dolari (26,4 milioane dolari canadieni). Procedura de atragere a finanțării priviate se va încheia în decembrie 2019.

Noua finanțare vizată de companie vine după ce, în ianuarie, a obținut o sumă similară de la acționari, printr-un plasament privat anunțat în decembrie. Compania a vândut aproximativ 81,7 milioane de unități la un preț de 0,3225 dolari canadieni/unitate, fiecare unitate constând într-o acțiune nouă la companie și un drept de a achiziționa, într-un interval de cinci ani, o altă acțiune Gabriel Resources la un preț prestabilit de 0,645 dolari canadieni. Compania a anticipat că “persoane din interiorul companiei” vor subscrie până la 38,16 milioane de unități în cadrul plasamentului, echivalentul a 9,34 milioane de dolari americani.

În iulie 2015, compania canadiană a reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate de autoritățile de la București cu Canada și Marea Britanie. Compania pretinde despăgubiri de circa 4,8 miliarde de dolari de la statul român, deși a investit circa 760 de milioane de dolari în acest proiect. Statul român a respins acuzațiile Gabriel Resources potrivit cărora, prin acțiunile și inacțiunile sale, i-ar fi expropriat companiei investițiile în proiectul minier aurifer blocat de la Roșia Montană, provocându-i daune de peste 4 miliarde de dolari, și arată, în contrapledoaria depusă la tribunalul arbitral de la Washington, fără să-și recunoască vreo culpă, că, în cel mai rău caz, Gabriel Resources ar putea fi îndreptățită la despăgubiri din partea Guvernului doar pentru eventuala întârziere a începerii proiectului, însă în sumă substanțial mai mică. Dat fiind însă că Gabriel Resources a acuzat România doar de exproprierea investițiilor în proiect, nu și de întârzierea acestuia, ca variantă alternativă, și nu a estimat și solicitat daune și pentru această a doua variantă, compania nu este îndreptățită la niciun fel de despăgubiri.

În iunie, RMGC a semnat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) un act adițional la licența de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilității licenței, precum și majorarea de la 4% la 6% a redevenței percepute de stat din valoarea producției miniere. Licența a intrat inițial în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, și ar fi urmat să expire pe 21 iunie anul acesta, în caz de neprelungire. Legea minelor prevede că licențele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. Gabriel Resources deține circa 80% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 185 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.