abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Administrație » Abrudenii fără contract cu Serviciul Public de Salubritate vor plăti taxa specială de salubrizare!

Abrudenii fără contract cu Serviciul Public de Salubritate vor plăti taxa specială de salubrizare!

Publicat în 30.03.2017 la ora 14:00

Deoarece mulți cetățeni din Abrud nu au încheiat contract cu Serviciul Public de Salubritate – contract ce se impune prin Legea serviciului public de salubrizare a localităților nr.101/2006 – consilierii locali de aici au aprobat în ședința de la sfârșitul lunii trecute instituirea unei taxe speciale de salubrizare pentru prestațiile de care beneficiază utilizatorii din orașul Abrud, ce nu au încheiat contract cu acest serviciu.

Prin urmare, a fost modificat „Regulamentul privind stabilirea și aplicarea taxei speciale de salubrizare”, aprobat prin H.C.L. nr. 20/2014, iar modificările prevăd că în cazul persoanelor fizice fără contract, cuantumul taxei speciale de salubrizare este de 30 lei/persoană/lună, exceptând persoanele care domiciliază în zone greu accesibile ridicării deșeurilor, aceștia având de plătit o taxă de 25 lei/an/familie. În cazul persoanelor juridice fără contract taxa specială de salubrizare este de 66,67 lei/metrul cub, cu aplicare în următorul mod: lpersoane juridice cu maximum 5 angajați: 5mc/lună; lpersoane juridice cu 6-50 angajați: 10 mc/lună; lpersoane juridice cu 51-100 angajați: 15 mc/lună; lpersoane juridice cu 101-200 angajați: 20 mc/lună; lpersoane juridice cu peste 200 de angajați: 30 mc/lună. Totodată, în cazul impunerii din oficiu, la stabilirea taxei speciale de salubrizare datorată de persoanele fizice se vor lua în calcul 3 persoane pentru o unitate colectivă, iar taxa se va impune persoanelor fizice și juridice începând cu prima zi a lunii următoare celei în care a expirat termenul de 30 zile de la comunicarea somației de către Serviciul Public de Salubritate, aflat în subordinea Consiliului Local Abrud. Ar fi de amintit că, la fel ca în foarte multe localități din zonă și județ, în orașul Abrud a fost modificat și ajustat tariful practicat de Serviciul Public de Salubritate pentru activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și similare acestora, de la 56,02 lei/mc în decembrie 2016, la 66,67 lei/mc pentru acest an. Pentru populație, cantitatea de deșeuri menajere considerate a fi generate lunar este de 0,15 mc deșeu necompactat, iar de aici a rezultat o creștere a tarifului plătit de persoanele fizice de la 6,67 lei/lună la 10 lei/lună, cu TVA inclus. Pentru a susține aceste ajustări de tarife, primarul Nicolae Simina a amintit că începând cu 1 ianuarie 2017, Legea 384/2013 prevede obligativitatea plății unei taxe pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării prin depozitare în valoare de 80 lei/tonă pentru 2017 și de 120 lei/tonă în 2018, precum și majorarea cu 20% a cuantumului salariilor de bază ale angajaților serviciului, de la 1 februarie 2017. Totodată, primarul a menționat că din luna iulie 2015, deșeurile menajere au fost transportate la Cristian, în județul Sibiu, unde se plătește taxa de 72,95 lei/tonă și au crescut mult cheltuielile cu transportul și depozitarea gunoiului. Acesta a propus comunelor Bucium și Ciuruleasa – localități care beneficiază de colectarea, transportul și depozitarea gunoaielor de către Serviciul Public de Salubritate – să instituie, la fel ca în Abrud, o taxă specială de salubrizare, în baza Legii 101/2006, deoarece se fac mari cheltuieli pentru încasarea banilor de la beneficiarii serviciilor, iar situația gospodăriilor care au contract nu este foarte clară, în special privind numărul persoanelor care locuiesc în gospodăria respectivă.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 186 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.