abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » 500 de milioane de dolari pentru 2.300 de tone de materie primă ar putea încasa CupruMin Abrud în următorii 7 ani

500 de milioane de dolari pentru 2.300 de tone de materie primă ar putea încasa CupruMin Abrud în următorii 7 ani

Publicat în 05.09.2013 la ora 11:38

Zemanta Related Posts ThumbnailSecretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Bogdan Badea a participat astăzi la Alba Iulia, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Alba Florin Roman, la o conferință de presă organizată la sediul PNL Alba.

Ieri, secretarul de stat a efectuat vizite de lucru la companiile UM Cugir şi Cupru Min Abrud şi a avut întâlniri cu autorităţile locale şi judeţene.

Acesta a explicat că Ministerul Economiei a ajuns la concluzia că cel puțin în această fază să nu se facă privatizare ci să se meargă pe varianta atragerii de investitori pentru a obține suma de 40 de milioane de euro absolut necesară pentru investiții partea de mediu, în retehnologizarea societății și în descopertă – extinderea suprafeței de exploatarede  la Roșia Poieni. Fără aceste investiții compania de stat și-ar mai fi putut continua activitatea maxim un an și jumătate.

Cea ce pot să spun în acest moment este că s-au depus oferte de calificare, am dosrit firme cu expertiză și forță financiară reale, iar oferta finală va fi însoțită de o scrisoare de garanție bancară pentru suma de 40 de milioane de euro, pe care investitorul se angajează să o plătească în avans către Cuprumin Abrud. În acest fel vom evita situații neplăcute, de genul celor  care s-au întâmlat în trecut”, a spus Bogdan Badea.

Cei 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câștigătorul licitației organiozată de Ministerul Economiei trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud, în valoare de aproape o jumătate de miliard de dolari. Este vorba de exploatarea și vânzarea a 330 de tone de concentrat de cupru pe an,la o valoare minimă de 6.900 de $ pe tonă, timp de 7 ani.

În primii 3 ani se vor realiza investițiile pentru retehnologizarea companiei și partea de descopertă (lucrare pregătitoare în cariere prin care se îndepărtează stratul de pământ aflat deasupra zăcământului), urmând ca recuperarea banilor plătiți îân avans de investitor să se facă în următorii ani.

Guvernul a aprobat recent pentru Cuprumin Abrud un buget pe 2013, în valoare de 134.200.000 lei și a dat undă verede pntru angajarea unui număr de 11 specialiști în producție.

O tonă de concentrat conține circa 200 de kilograme de cupru, iar suma de 6.900 de $ pe tonă reprezintă pragul minim sum care investitorul nu va putea scădea pe perioada de exploatare de 7 ani. Suma va fi mai mare dacă prețul international al cuprului va creste.

Până în acest moment la licitație s-au inscris 3 companii. Doi dintre potențialii cumparatori sunt case de trading specializate in cometrul cu materii prime, iar al treilea este un grup turcesc specializat in minerit si energie.

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 348 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.