Știri din zonă
4 motocicliști au fost răniți, în urma unui accident rutier petrecut pe DJ 107I, la Valea Albă
La data de 22 septembrie 2024, o tânără de 31 de ani, din localitatea Stremț, în timp ce conducea o motocicletă pe DJ 107I, pe raza localității Valea Albă, la kilometrul 66+600 de metri, a intrat în coliziune cu o motocicletă care era condusă de un bărbat de 45 de ani, din municipiul Sebeș.
În urma impactului, alte 3 motociclete aflate în trafic au fost implicate în coliziuni, ca urmare a faptului că persoanele care le conduceau au încercat să evite locul producerii primului accident.
În urma incidentului, 4 persoane au suferit leziuni corporale și au primit îngrijiri medicale. Tuturor conducătorilor de motociclete le-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Știri din zonă
Luni, 7 octombrie 2024: Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge la Ciuruleasa
Luni, 7 octombrie 2024, la ora 12:00, Biblioteca Comunală Ciuruleasa va găzdui evenimentul de inaugurare al unui nou Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” în Județul Alba.
Vor fi prezenți la eveniment domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, domnul Ioan Marius Cioară, primarul comunei Ciuruleasa, domnul Nicolae Rusalin Sicoe, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Ciuruleasa și nu în ultimul rând, domnul Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Inaugurarea Raftului bibliotecii la Ciuruleasa este un bun prilej pentru a se semna un parteneriat între Primăria Comunei Ciuruleasa și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin care cele două părți se obligă să se sprijine reciproc în implementarea de proiecte culturale, cu atât mai mult cu cât acest proiect este primul derulat în comun de cele două instituții.
Activitatea se va încheia cu un program artistic ce-l va omagia pe eroul național Avram Iancu, susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Ciuruleasa.
Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop sprijinirea bibliotecilor publice din județul Alba în diversificarea fondului de carte și îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții și a scriitorilor. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Ciuruleasa și cu Biblioteca Comunală din Ciuruleasa.
Știri din zonă
După retragerea RMGC, Minvest Deva va asigura lucrările de întreținere la galeria „Cătălina-Monulești”, din Roșia Montană
Minvest Deva, prin Conversmin, va asigura paza și întreținerea galeriilor de la Roșia Montană după retragerea Gold Corporation.
Astăzi, la Secretariatul General al Guvernului, a avut o întâlnire la care au participat Prefectul județului Alba, Nicolae Albu, reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruț și primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, dar și reprezentanți ai mai multor ministere: de Resort, Finanțe, Cultură, Mediu Economie, Dezvoltare și ANRM.
„A fost o întâlnire de lucru foarte bună, gestionată de Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Am luat în discuție toate aspectele, care au fost analizate și discutate și vă pot spune că întâlnirea a fost una bună și am găsit și soluții”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Clement Negruț.
Astfel, pe termen scurt, asigurarea funcționării stației de pompe, paza și toate celelalte măsuri care trebuie luate vizavi de predarea de către RMGC către proprietar va fi făcută în continuare de către Minvest Deva, prin Conversmin.
Minvest Deva s-a angajat în această întâlnire să continue această activitate pe termen scurt, mai exact până la sfârșitul anului, urmând ca în bugetele de anul viitor să fie prevăzute sume care să asigure continuitate.
„Atât eu cât și domnul primar și domnul prefect am susținut ideea că va fi foarte greu și este foarte greu ca autoritatea locală să gestioneze un astfel de perimetru, mai ales că avem o situație specifică vis-a-vis de situl UNESCO de la Roșia Montana, care implică, așa cum spuneau și cei de la cultura, anumite măsuri specifice”, a mai menționat Negruț.
Reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruțam a propus și înființarea unei comisii, care se va deplasa la fața locului: „Este necesar să avem o discuție aplicată, să vadă fiecare din reprezentanții Ministerelor de Resort care au responsabilități în această zonă, să ne întâlnim la Roșia Montană în cel mai scurt timp și să punem pe hârtie deja soluții viitoare”, a mai transmis sursa citată.
Miercuri, 2 octombrie 2024, RMGC a notificat autoritățile, respectiv Primăria Roșia Montană, cu privire la faptul că nu va mai efectua activitățile de întreținere curentă a galeriei Cătălina-Monulești.
Aceasta, lungă de câțiva kilometri, având în unele zone o vechime de aproape 2000 de ani, de pe vremea stăpânirii romane în Dacia, a fost decolmatată de către compania minieră pentru a fi deschisă publicului în situația în care era demarată investiția privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoșiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării.
Notificarea RMGC a venit în contextul în care, în iunie 2024, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu mai prelungește licența de exploatare pentru compania privată, cu sediul în Roșia Montană. Cea mai importantă activitate de întreținere a galeriei se referă la evacuarea apelor de mină. Absența activității de pompare ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni din galerie.
Știri din zonă
RMGC a notificat Primăria comunei Roșia Montană că nu va mai face lucrări de întreținere la galeria „Cătălina-Monulești”
Compania minieră Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat autoritățile, respectiv Primăria Roșia Montană, cu privire la faptul că nu va mai efectua activitățile de întreținere curentă a galeriei Cătălina-Monulești. ANRM nu a mai prelungit licența de exploatare pentru RMGC.
Aceasta, lungă de câțiva kilometri, având în unele zone o vechime de aproape 2000 de ani, de pe vremea stăpânirii romane în Dacia, a fost decolmatată de către compania minieră pentru a fi deschisă publicului în situația în care era demarată investiția privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoșiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării.
Notificarea RMGC a venit în contextul în care, în iunie 2024, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu mai prelungește licența de exploatare pentru compania privată, cu sediul în Roșia Montană. Cea mai importantă activitate de întreținere a galeriei se referă la evacuarea apelor de mină. Absența activității de pompare ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni din galerie.
Joi, 3 octombrie 2024, la Secretariatul General al Guvernului va avea loc o întâlnire de lucru unde vor fi dezbătute soluții în ceea ce privește continuarea execuției lucrărilor de pompare a apei. Autoritățile competente caută soluții pentru a preveni acumularea de apă și deteriorarea structurilor subterane.
Primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui și reprezentantul Consiliului Județean Alba, ing. dr. Clement Negruț vor participa la discuțiile din cadrul întâlnirii de lucru la Secretariatul General al Guvernului din București, care vizează nu doar galeria Cătălina-Monulești, ci întregul perimetru al rețelei de galerii din zonă.
„Am primit o comunicare din partea Secretariatului General al Guvernului prin care mi s-a transmis că va avea loc o întâlnire de lucru privind luarea măsurilor ce se impun în contextul expirării de drept a licenței companiei Gabriel Resources. Se vor căuta soluții pentru tot perimetrul rețelei de galerii, nu doar pentru zona galeriei Cătălina-Monulești”, a declarat Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană pentru ziarulunirea.ro.
„Din ce am văzut în invitație, este vorba despre constituirea unei comisii de lucru care să analizeze situația. Știu ce înseamnă să lași un obiectiv minier fără a-i asigura toate măsurile de protecție a mediului. Acolo se poate întâmpla un accident ecologic, dacă apa de mină nu este tratată. Nu știu care este situația acum, dar mă voi documenta, voi merge și la fața locului. Deocamdată, la București, din ce am văzut, este vorba doar de constituirea acestei comisii de lucru și, probabil, un punct de vedere al autorității”, a declarat Clement Negruț, inginer, consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și specialist în domeniul minier.
Acesta susține că Legea minelor prevede clar că o companie nu se poate retrage dintr-un proiect minier fără a asigura respectarea tuturor condițiilor de protecție a mediului.
„Legea minelor stipulează foarte clar că cei care au avut licență trebuie să asigure pentru o perioadă de timp continuitate în ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător, adică stații de pompe, stații de epurare, protejarea depozitelor de steril șamd”, a adăugat Negruț.
El mai spune că: „Roșia Montană fiind sit UNESCO, acolo apar „probleme complementare” față de o zonă care nu este protejată”. Potrivit oficialului Consiliului Județean Alba, Agenția Națională pentru Resurse Minerale este autoritatea care trebuie să ia măsuri cu privire situația de la Roșia Montană.
Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului „Alburnus Maior” (Roşia Montană). Acestea reprezintă primele acte juridice de la noi din țară, echivalentul roman al unor contracte de muncă.
În contextul planurilor de dezvoltare a minei propuse RMGC, la Roșia Montană au fost cercetați șapte kilometri de galerii romane (însumând fragmente discontinue), dintr-un total de peste 140 de kilometri de galerii datând din toate epocile istorice.
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | abrudinfo.ro
-
Actualitateacum o lună
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru: Rugăciunea făcătoare de minuni | abrudinfo.ro
-
Știri din zonăacum 3 luni
Un bărbat de 33 de ani din Ciuruleasa a decedat, după ce s-a răsturnat cu un tractor
-
Știri din zonăacum o lună
Autoturism răsturnat în afara DN 74, în zona localității Bucium Cerbu
-
Economieacum 3 luni
Locuri de muncă disponibile în orașul ABRUD, la data de 9 iulie 2024
-
Știri din zonăacum 2 luni
Bărbat de 29 de ani din Roșia Montană cercetat de polițiști, după ce a condus băut și a provocat un accident rutier pe DN 75
-
Actualitateacum 2 luni
Sâmbătă, 27 iulie 2024: Ziua Minerului, sărbătorită la Abrud. Vezi programul
-
Actualitateacum 2 luni
Bărbat de 37 de ani din Abrud reținut de polițiști, după ce a condus băut și fără permis un autoturism pe care l-a sustras din Roșia Montana