abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » 35 de angajați ai Spitalului Orășenesc Abrud cer în instanță contravaloarea tichetelor de masă pe care nu le-au primit timp de 3 ani!

35 de angajați ai Spitalului Orășenesc Abrud cer în instanță contravaloarea tichetelor de masă pe care nu le-au primit timp de 3 ani!

Publicat în 05.03.2018 la ora 10:00

35 de angajați ai Spitalului Orășenesc Abrud, între care inclusiv managerul Spitalului, Ionela Anca, 5 medici, directorul economic, asistente medicale, preotul, farmacistul și biologul unității, economiști, referenți, dar și portari, tâmplari și șoferul spitalului din Abrud au inițiat o acțiune în instanță prin care solicită contravaloarea tichetelor de masă începând cu data de 1 martie 2015 până la 1 ianuarie 2018.

Pârât în dosarul înregistrat în 27 februarie pe rolul Tribunalului Alba este Spitalul Orășenesc Abrud. La 1 ianuarie 2005 prin OUG 115/2004 s-a decis ca personalul din unitățile sanitare publice finanțate din venituri proprii realizate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate să beneficieze lunar de maximum 20 de tichete de masă. De la 1 ianuarie 2018, locul tichetelor de masă a fost luat de indemnizația de hrană care va fi acordată însă doar personalului din sistemul sanitar public care a primit tichete de masă în 2017.

Legea prevedea că tichetele de masă sunt plătite din bugetul unității spitalicești și trebuie prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli. Acordarea tichetelor de masă la Spitalul Orășenesc Abrud a reprezentat mereu o problemă, având în vedere că unitatea este una mică, cu venituri pe măsură. În mod similar, angajați de la mai multe spitale din țară au solicitat până acum, în instanță, obligarea angajatorului la plata contravalorii tichetelor de masă retroactiv, multe obținând câștig de cauză.

Dacă instanța va da dreptate reclamanților de la Spitalul Orășenesc Abrud, managerul Ionela Anca, care a preluat conducerea spitalului în 2015, ea însăși reclamantă în dosarul de litigii de muncă, va trebui să găsească banii pentru plata despăgubirilor. Și nu vor fi deloc mici, având în vedere că valoarea minimă a unui bon de masă este 10 lei. Pe lista reclamanților se mai regăsesc: Al Adwan Khaldoon Issa Jrayed – medic specialist, Ovidiu Cărpinean – medic specialist ORL și director medical, Marin Ladăr – medic specialist interne, Gabriela Lucia Vâț – medic primar, Laurențiu Horea – medic primar boli infecțioase, Claudiu Iagăr – preot, Terezia Nicoară – director financiar contabil.

Contactat telefonic, consilierul local Virgil Narița, fost președinte al Consiliului de Administrație al spitalului, a precizat că ”ține de abilitatea fiecărui manager de spital cum se știe gospodări, cum știe să-și împartă în așa fel banii încât să-i ajungă și pentru plata tichetelor de masă”. ”Cât am fost președinte al C.A. am susținut acordarea tichetelor de masă pentru că este un drept al angajaților. Noul președinte al C.A. am înțeles că nu susține acordarea lor”, a precizat Virgil Narița. Primul termen în proces nu a fost stabilit încă.

Ioana PRESECAN

Facebook 

Acest articol a fost citit de 472 ori

Un Comentariu la 35 de angajați ai Spitalului Orășenesc Abrud cer în instanță contravaloarea tichetelor de masă pe care nu le-au primit timp de 3 ani!

 1. Claudiu Răspunde

  13.03.2018 la 22:20

  Drept la replică

  Subsemnatul, Claudiu Valentin Burde, solicit dreptul la replică în urma articolului apărut în data de 5 martie 2018 în ziarul Unirea, cel care face referire la acțiunea prin care se cere în instanță contravaloarea bonurilor de masă pentru o parte a salariaților din Spitalul Orășenesc Abrud și conține informații tendențioase și eronate.
  Astfel, contactat telefonic de către redactorul care a scris articolul, fostul președinte al Consiliului de Administrație al spitalului, domnul Virgil Narița, și-a permis să afirme că ,,a înțeles” faptul că actualul președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Orășenesc Abrud, adică subsemnatul, ,,nu susține acordarea tichetelor de masă” pentru salariații spitalului.
  În spiritul corectei informări, din respect față de salariații spitalului și față de populația orașului Abrud, doresc să fac următoarele precizări:
  În primul rând, la momentul solicitării tichetelor de masă de către sindicat, la finalul anului 2017, spitalul înregistra datorii de 400.000 lei (4 miliarde lei vechi). În aceste condiții eu am afirmat următoarele: ,,existând aceste datorii, nu cred că putem susține plata tichetelor de masă”! Consider că mai important este ca cei 143 de angajați ai spitalului să beneficieze în continuare de locuri de muncă, iar spitalul să nu fie ,,paralizat” prin blocarea conturilor de către furnizorii care nu-și încasează facturile restante. Cred că trebuie făcute mari eforturi ca oamenii din zonă să aibă acces la serviciile medicale din această vitală instituție. Deocamdată, această instituție nu este pe profit, iar fără zecile de miliarde lei vechi acordate, cu mari eforturi, de la bugetul local, cu siguranță, discutam de o instituție desființată, ca multe altele din țară. Acesta a fost motivul pentru care nu au putut fi plătite acele tichete.
  În al doilea rând, doresc să-i aduc la cunoștință domnului Virgil Narița că nu președintele Consiliului de Administrație acordă aceste tichete, iar afirmațiile făcute sunt pur populiste și ascund doar o dorința acerbă de câștigare a capitalului electoral. Afirmația făcută în mod tendențios și eronat pornește și din supărarea că, la noile alegeri a președintelui Consiliului de Administrație, deși s-a autopropus, din păcate a avut un singur vot și acela pentru că s-a votat singur. Nu trebuie să fie supărat că am fost propus și votat în unanimitate, în defavoarea dumnealui.
  Îi amintesc domnului Virgil faptul că, fiind aleși în aceste funcții cu foarte mare răspundere – chiar dacă pentru toate acestea nu suntem remunerați – avem obligația să sprijinim și să susținem această instituție. Din acest considerent, la ședința de aprobare a bugetului orașului Abrud din 15 februarie 2018, noi, consilierii bine intenționați care dorim susținerea sistemului de sănătate din Abrud am reușit să alocăm cele 8,5 miliarde lei vechi către spital. Ne-ar fi ajutat și votul dumnealui însă a considerat oportun ca, în plenul discuțiilor, să părăsească una dintre cele mai importante ședințe din an a Consiliului Local Abrud. Este o mare diferență, între ,,am înțeles că!” sau ,,afirm cu siguranță și dovezi clare!”

  Cu stimă,
  Claudiu Valentin Burde,
  președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Orășenesc Abrud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.