abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » 130 de ani de la ”Reuniunea Femeilor Române din Abrud”

130 de ani de la ”Reuniunea Femeilor Române din Abrud”

Publicat în 22.09.2015 la ora 8:17

scoala-de-fete-AbrudÎn ziarul Tribuna din data de 13 septembrie 1885, vedea lumina tiparului, la Sibiu, Raportul ”Reuniunii Femeilor Române din Abrud, Abrud – Sat și jur”, în care se pledează pentru înființarea școlii de fete.

Școala de fete din Abrud își va deschide porțile în anul școlar 1887/1888 având înscrise la cursuri 70 de moațe.

”Națiunea noastră devenită liberă, a făcut în scurt timp un început îmbucurător pe terenul învățământului, dar precum alte națiuni și a noastră, vedem că se concentrează toată activitatea ei, cu deosebire asupra sexului bărbătesc, iar partea cealaltă – adică sexul femeiesc – a fost până de curând, foarte puțin sau deloc luat în considerare.

 Recunoscut fiind că societatea este de aceea ce este femeia, recunoscut fiind că femeia a civilizat societatea și că ea a format moravurile, vedem că a început a i se da și ei importanța cuvenită în societate.

 Dar o femeie la înălțimea chemării ei poate fi numai atunci, dacă are o instrucție solidă și o educație adevărată. Dacă educația și-o poate însuși cu deosebire în cercul social al familiei, instrucția solidă nu și-o poate însuși decât în școală.

 Precum vedem, școli corespunzătoare, unde copilele să-și poată însuși instrucțiunea cum e normal, nu prea avem.

 Lipsa unui astfel de institut de cultură pentru zona noastră este de așa mare necesitate, încât a nu întreprinde ceva în direcția aceasta ar însemna a ne sinucide cu voia”.

Acest articol a fost citit de 97 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.