abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Abrudeni » Un meșter popular din Abrud vinde cu succes ia românească atât în țară cât și în străinătate

Un meșter popular din Abrud vinde cu succes ia românească atât în țară cât și în străinătate

Publicat în 11.10.2018 la ora 20:29

Ancuța Han, meșter popular din Abrud, a reușit să transforme o pasiune într-o mică afacere – prin producerea costumelor populare – pe care a început-o în urmă cu cinci ani de zile, când s-a întors cu mare jale din străinătate, unde chiar dacă frigiderul îi era plin, sufletul îi era gol.   

”Sunt mândră că sunt din Țara Moților și port cu mare drag costumul popular, iar după ce am venit acasă, din Spania, am vrut să las ceva autentic țării mele. Străinii m-au primit foarte bine dar exista un gol imens în suflet. Frigiderul îmi era plin de mâncare, dar nu îmi trebuia nimic. Îl deschideam și îl închideam, nu-mi trebuia nimic, și rămâneam cu un nod în gât de dorul țării. Am zis, <mai bine mă întorc la mama acasă și mănânc o coajă de pâine înmuiată în vale, care e mai bună decât toate bunătățile din străinătate>. Nu mă pot plânge de nimic de acolo, dorul de țară fiind  singurul care mă rodea pe dinăuntru, și am zis <oricât de puțin ar fi, acasă tot e mai bine>”, a spus meșterul popular.

Bunica sa, din satul Mătișești comuna Horea, a învățat-o când era mică arta țesutului la război, pe care a practicat-o cu mult drag, însă pentru a face față cererii a ales să-și cumpere o broderie computerizată și o mașină de cusut, deschizându-și un mic atelier. Costumele populare și accesoriile acestora le face împreună cu mama ei, care încă mai țese la război.

”Anul acesta a fost o explozie de cerințe pentru tradiții, pentru ia românească, pentru costumul popular, pentru că e anul Centenarului și mă bucur din suflet nu pentru mine, ci pentru că lumea încă trăiește românește. Putem spune că a fost o trezire a românilor spre tradiție. Sper ca, îmbrăcând o ie, un costum popular, să fie și sufletul omului mai bun. Acest lucru îți impune, de altfel, să fii mai bun. Costumul popular se poartă nu oricum, ci cu respect față de cei care l-au lucrat cu greu, dar și față de tradiții și obiceiuri”, a mai spus Ancuța Han, prezentă cu un stand la Târgul Apulum Agraria.

Costumele populare făcute de ea și mama ei au ajuns în Italia, Spania și Franța, fie după ce au fost cumpărate de români stabiliți în străinătate care au venit în vizită acasă, fie în baza unor colaborări cu persoane stabilite în afara granițelor.

”Cunosc o doamnă tare drăguță, care vinde la o biserică de români din Paris, iar inițial le-am făcut cadou câte o cămașă românească, deoarece m-am bucurat că promovează astfel de lucruri. Românii care se adună în biserică cu drag poartă o ie de sărbători”, a mai spus Ancuța Han.

Cu toate că ia și costumele populare nu au un preț mic, deoarece este mult de lucru la ele, oamenii nu aleg să negocieze. Ancuța Han a precizat că se mulțumește să câștige mai puțin pentru că vrea ca toată lumea să poarte o cămașă românească, subliniind că îi sunt dragi copiii îmbrăcați în costume populare și mai ales bebelușii la botez, proaspăt creștinați.

Acest articol a fost citit de 528 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.