abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Trafigura – unul dintre cei mai mari traderi din lume – singurul ofertant pentru producţia Cupru Min SA Abrud

Trafigura – unul dintre cei mai mari traderi din lume – singurul ofertant pentru producţia Cupru Min SA Abrud

Publicat în 31.07.2013 la ora 11:44

cuprumin-abrudPână vineri, 19 iulie, la ora 10.00, când a expirat termenul de înscriere la licitaţie, o singură firmă – Casa de comerţ Trafigura, cu afaceri anuale de 120 de miliarde de euro, a depus documentele de participare la licitaţia pentru cele 331.890 de tone de concentrat de cupru de la SC Cupru Min SA Abrud.

Suma totală din contract poate ajunge la 250 de milioane de euro, în şapte ani. Potrivit anunţului de intenţie al Ministerului Economiei, licitaţia ar urma să înceapă de la un preţ minim de  6.900 de dolari pe tona de cupru din concentratul adjudecat. Suma din contract nu poate fi precizată exact pentru că nu se cunoaşte procentul de cupru care poate fi extras din concentrat, pe termen lung, având în vedere că durata contractului este de 7 ani. De obicei, se obţine 10-12% cupru din concentrat. Mai amintim că avansul prevăzut în anunţul de intenţie al Ministerului Economiei nu trebuie să fie confundat cu preţul contractului. Dacă, spre exemplu, Trafigura licitează pentru întreaga cantitate scoasă la vânzare, suma pe care ar fi dispusă să o ofere este de aproape 250 de milioane de dolari, în şapte ani, cu un avans de 40 de milioane de euro (aproape 50 de milioane de dolari) în primul an.  Suma este mai mare decât cea oferită de o companie canadiană, anul trecut, pe pachetul majoritar de acţiuni de la Cupru Min, care a fost scos la vânzare pentru 200 de milioane de euro. Atunci, privatizarea a eşuat pentru că firma canadiană nu a depus banii. Trafigura este unul dintre cei mai mari traderi din lume, anul trecut grupul raportând o cifră de afaceri de 120 de miliarde de dolari (peste 90 miliarde de euro), în timp ce cea mai mare companie din România, OMV Petrom, a avut, în 2012, o cifră de afaceri de 5,89 miliarde de euro. Aşa cum se cunoaşte, Cupru Min SA Abrud deţine rezerve exploatabile de cupru de peste 1,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă 60 la sută din toate rezervele României.

A.D.T.

Acest articol a fost citit de 403 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.