abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » Teodor Atanasiu: Vreau să găsim o soluţie ca proiectul Roşia Montană să prindă viaţă

Teodor Atanasiu: Vreau să găsim o soluţie ca proiectul Roşia Montană să prindă viaţă

Publicat în 30.09.2013 la ora 12:00

Senatorul liberal de Alba, Teodor Atanasiu a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă că în 11 octombrie va organiza o masă rotundă la Alba Iulia, pe tema proiectului minier de la Roşia Montană.

Teodor_Atanasiu_PNLLa această dezbatere vor fi invitaţi miniştrii care au legătură cu acest proiect: ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul Mediului, Rovana Plumb şi minstrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, personalităţi ale vieţii culturale şi civile din Alba, presă, reprezentanţi ai celor care sunt împotriva proiectului şi reprezentanţi ai sindicaliştilor de la RMGC. „Vreau să găsim o soluţie ca acest proiect să prindă viaţă. Şi aşa cum este el astăzi, generează o confuzie totală ce va conduce la eşec. Şi să vă spun care este confuzia: toată lumea amestecă complet aiurea proiectul de lege trimis în Parlament cu proiectul minier de la Roşia Montană. Două lucruri complet diferite. Proiectul de lege trimis în Parlament, dacă se votează, investiţia nu începe pentru că nu are avizele şi acordurile de mediu, de descărcare etc. Dacă proiectul de lege pică, investiţia poate fi făcută dacă primeşte acele acorduri de mediu etc. Proiectul de lege din Parlament nu vorbeşte despre cum va fi făcută investiţia minieră, cât se decopertează, câte cianuri se bagă etc. Nici vorbă! Proiectul acesta de lege vorbeşte despre exceptările de la diverse legi: de la legea privind exproprierile, de la codul silvic, de la legea minelor, etc. Nu are nici o legătură cu procesul minier, cu proiectul în sine. Pentru ca totul să fie în regulă, acest proiect din Parlament trebuie să fie substanţial modificat, şi să fie transformat într-un proiect de lege care modifică legislaţia actuală ÎN GENERAL şi nu numai pentru Roşia Montană.
Dacă se doresc excepţii, să se facă o lege care să prevadă, pentru toţi marii investitori, gaze, aur, apă etc. care vor dori vreodată să investească în România, nu pe bucăţele: redevenţe, preţ de cumpărare preferenţial pentru stat etc. „Dacă se întocmeşte astfel proiectul de lege, sunt convins că o să treacă de Parlament. Apoi, fiecare, dacă îşi primeşte avizele, poate demara investiţia. Dar nu este corect să se facă o lege cu excepţii pentru fiecare investitor în parte şi poate unul ne place, altul nu ne place”, a explicat liderul liberal.
Senatorul Atanasiu a mai adus în atenţia opiniei publice încă un aspect care ar putea suporta modificări majore: „Statul român îi dă în concesiune RMGC-ului terenul pe care l-a expropriat (expropriere făcută prin oricare firmă, fie RMGC, fie altă societate comercială) iar după exploatare statul român îl ia înapoi. În proiect scrie că Roşia Montană plăteşte despăgubirile în numele statului român şi apoi şi le va reţine din redevenţe. Adică tot statul plăteşte până la urmă. Dacă statul român plăteşte pe nişte active şi ţi le dă în concesiune contra unor redevenţe, ţi le dă pentru ca, până la urmă, să şi le ia înapoi. Ori aici nu mai rămâne nimic de luat înapoi. Casele alea se dărâmă, pământul se duce dracului… Acolo se sapă o groapă în care va creşte un lac cu cianuri. Atunci nu i le mai da în concesiune RMGC-ului, ci vinde-i-le şi societatea va cumpăra proprietăţile aşa cum a făcut-o şi până acum. Trebuie vândute! Se compromite un proiect care poate fi bun din cauza unei legi proaste!”

Acest articol a fost citit de 502 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.