abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Școala Gimnazială “Simion Balint” Roșia Montană a aniversat 1886 de ani de la prima atestare documentară a localității

Școala Gimnazială “Simion Balint” Roșia Montană a aniversat 1886 de ani de la prima atestare documentară a localității

Publicat în 08.02.2017 la ora 10:00

Cu ocazia împlinirii a 1886 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din localitate au marcat săptămâna trecută momentul aniversar printr-o serie de activități educative, desfășurate sub sloganul „Să ne cunoaștem istoria”.

Îndrumați de profesorii Ileana Cotu, Rodica Sârb, Daniel Bendea și de directorul Gabriela Capros, elevii au purtat discuții tematice referitoare la vechimea localității natale, au realizat proiecte-colaj cu imagini reprezentând tăblițe cerate romane – inclusiv ilustrații grafice ale textelor în limba latină – și au vizitat Expoziția de Istorie a Mineritului din Roșia Montană, turul acesteia fiind completat cu explicații de specialitate oferite de profesorul Rodica Sârb, fost ghid al muzeului.
Printre exponatele muzeului au putut fi admirate reproduceri după tăblițele cerate descoperite la Roșia Montană în minele de aur, între anii 1786-1855, ale căror texte au fost traduse și publicate de către eruditul german Theodor Mommsen în 1873. Tăblițele de la Roșia Montană, datate între anii 131 d.Hr. – cea mai veche și 167 d.Hr. – cea mai recentă, cu texte cuprinzând norme de drept civil roman, au fost redactate în perioada romană, probabil în timpul împăraților Antoninus Pius (138-161) și Marcus Aurelius (161-180). Primul document ce atestă Roșia Montană sub denumirea latină „Alburnus Maior” este Tăblița Cerată XVIII, datată 6 februarie 131 d.Hr. Această „carte de lemn cerată” cu dimensiunile de 137×68 mm se înscrie pe lista documentelor cu valoare istorică, fiind considerat actul de naștere al localității Roșia Montană.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 146 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.