abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Sâmbătă, la Complexul Național Astra Sibiu se va pune noua piatră de temelie pentru biserica strămutată de la Vința, salvată cu ajutorul Cupru Min SA Abrud

Sâmbătă, la Complexul Național Astra Sibiu se va pune noua piatră de temelie pentru biserica strămutată de la Vința, salvată cu ajutorul Cupru Min SA Abrud

Publicat în 11.07.2019 la ora 16:47

Sâmbătă, 13 iulie 2019, la Complexul Național Astra Sibiu se va pune piatra de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vința, comuna Lupșa, strămutată anul trecut cu sprijinul companiei Cupru Min SA Abrud. 

În programul evenimentului de mâine de la Sibiu figurează slujba de punere a pietrei de temelie și evoluția unor artiști consacrați național sau local, prezenți prin eforturile companiei din Abrud: Corul bisericii din Lupșa, Ansamblul „Ieudeni am fost ș-om si” din Ieud, Ansamblul „Țarina Cupru Min Abrud”, Nicolae Tuhuț, frații Chindriș, iar „capul de afiș” al spectacolului va fi apreciata cântăreață de muzică populară Veta Biriș.

Cupru Min SA Abrud a anunțat că la ceremonia ce se va derula la sediul complexului muzeal din Sibiu, vor participa membri ai conducerii și angajați ai companiei, unii dintre aceștia contribuind direct la operațiunile de salvare a monumentului care va fi reconstituit.

„Cupru Min este singura companie de stat din România care a salvat o biserică. Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia și Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vința, amenințată de apele iazului de decantare din Valea Șesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia. Totalul finanțării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuția logistică. Le mulțumim angajaților companiei noastre pentru eforturile depuse, ce arată că oamenii și compania sunt responsabili cu comunitatea în care trăiesc și își derulează activitatea.” au transmis reprezentanții societății din Abrud.

Biserica „Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate, dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii exista încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare. Biserica a fost demontată, iar elementele transportate la Sibiu în perioada august-septembrie 2018, într-un moment la care apele au ajuns până lângă zidul acesteia. Cimitirul nu a mai fost strămutat, mormintele fiind acoperite în totalitate de apele barajului industrial.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 113 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.