abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » S-a tras cortina peste cea de-a III-a ediție a taberei de creație și cultură „Abrud – Țara Moților”

S-a tras cortina peste cea de-a III-a ediție a taberei de creație și cultură „Abrud – Țara Moților”

Publicat în 12.09.2017 la ora 7:51

Între 25 august și 3 septembrie 2017, orașul Abrud a găzduit o nouă ediție a taberei de creație „Abrud – Țara Moților”, eveniment susținut de Primăria și Consiliul Local Abrud, în colaborare cu Rotary Club „Floare de Colț” Abrud – Câmpeni și Asociația Teatrală Genesis.  

La tabăra ajunsă la cea de-a treia ediție au participat artiștii plastici Andrea Bernath, Olimpia Coman–Sipeanu, Marius Coman–Sipeanu și Claudiu Doncuțiu din Sibiu, Alexandru Ciobotariu și Maria Olteanu din Satu Mare, prof. univ. Dorel Găină din Cluj, Ovidiu Munteanu și Kalman Sztrharszky din Deva, Angela Szabo, Mihaela Tătulescu și Radu Tîrnovean din Oradea, conducătorul taberei fiind și de această dată Cristina Gloria Oprișa, pictor și grafician din Satu Mare, care s-a născut și a copilărit la Abrud – o parte dintre participanți fiind prezenți și la edițiile de anii trecuți.

Principalul susținător al taberei a fost administrația publică a orașului Abrud ce a alocat din bugetul  local suma de 6.000 lei pentru această manifestare culturală, iar cazarea și masa artiștilor au fost asigurate la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din localitate, acolo unde a fost amenajat și atelierul de creație.

Pe durata taberei, artiștii au făcut vizite de documentare în Abrud, comuna Roșia Montană și în comuna Bucium, la Muzeul Buciumanilor și la Detunata, iar în perioada 29-31 august, artiștii au deschis ușile atelierului de creație pentru tinerele talente, desfășurând o mini-tabără de pictură cu un grup de copii talentați din Abrud, pe care i-au îndrumat în realizarea picturilor.

La final, elevii-artişti au expus o parte din creaţii alături de artiştii profesionişti, realizându-se astfel o replică la o dimensiune mai mică a evenimentului expoziţional „Micul Prinţ”, ce a împlinit anul acesta 22 de ani de existenţă și este organizat de Cristina Gloria Oprișa în Satu Mare. Totodată, în timpul taberei, la amfiteatrul Școlii de Aplicație din centrul orașului Abrud s-a desfășurat spectacolul „Albume”, acesta fiind susținut de studenții de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj Napoca: Vlad Marin – actorie și Iana Frezia Oprișa Sulyok – regie și film, fiica artistei Cristina Gloria Oprișa.

Vernisajul taberei a avut loc duminică, 3 septembrie, într-un spațiu organizat și în anii anteriori, pe strada Detunata, nr. 1, ocazie cu care s-au acordat diplome artiștilor, copiilor care au expus alături de artiști, iar marele premiu al taberei a revenit lui Alexandru Ciobotariu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Satu Mare.

La vernisaj au fost expuse lucrări de pictură, grafică, fotografie artistică și metalo-plastie care au rămas în acea locație pe durata a 3 săptămâni, iar fiecare artist a donat câte 2 lucrări ce vor intra în patrimoniul orașului. Totodată, la vernisajul acestei ediții a taberei, primarul orașului Abrud, Nicolae Simina, a prezentat în expoziție 2 fotografii, acesta fiind un pasionat al acestui gen de artă, care a participat la multe din activitățile taberei.

„În programul taberei din acest an s-au regăsit școală de pictură pentru copii,  teatru dăruit de studenți și atelier de creație al profesioniștilor, această ediție fiind un eveniment cultural a trei generații: copii, studenți și artiști plastici consacrați, toți uniți de același liant: arta. Totodată, la finalul acestei tabere am primit invitația organizării unei noi tabere de pictură cu începere de anul viitor la pensiunea  „Casa Moțului” din Arieșeni .” a menționat doamna Cristina Gloria Oprișa, ce a transmis pe această cale mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această tabără – organizatori, sponsori și persoane fizice.

Foto: Ovidiu Munteanu
Text: Ovidiu Culda

Acest articol a fost citit de 141 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.