abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Prefectul Gheorghe Feneşer împreună cu un grup de parlamentari au vizitat Roșia Montană

Prefectul Gheorghe Feneşer împreună cu un grup de parlamentari au vizitat Roșia Montană

Publicat în 07.09.2013 la ora 9:17

Prefectul Gheorghe Feneşer însoțit de sapte parlamentari ai Partidului Conservator, de deputatul PNL Călin Potor şi de primarul Eugen Furdui, au vizitat ieri Roșia Montană pentru a se informa cu privire la proiectul minier.

intalnire-parlamentari-PC-Rosia-MontanaPrimul obiectiv la care s-au oprit a fost staţia de epurare a apelor uzate. Aici directorului general al RMGC şi vicepreşedintel de mediu pe companie, Horea Avram le-a explicat că în staţia pilot, compania a investit 3-4 milioane de dolari şi ea va fi donată statului român imediat ce va demara proiectul. Costurile totale pentru epurarea apelor de mină se ridică la 110 milioane de dolari.

De asemenea, oaspeţilor le-a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal al comunei, cariera Cârnic şi cariera Cetate – unde statul român prin Minvest Deva a explorat 10 la sută în zonă şi lucrările vor continua. La cariera Orlea sunt 18 halde de steril abandonate şi în această zonă se vor face explorări pe versanţi. Toate aceste zone vor fi, la final, reabilitate.

Potrivit directorului general Dragoş Tănase, compania a angajat cele mai prestioase firme de inginerie de la nivel mondial pentru a gândi proiectul minier. „Vrem să ne asigurăm că la Roşia Montană avem cea mai modernă tehnologie de explorare”, a spus acesta și subliniat că obiectivele importante de patrimoniu de la Roşia Montană sunt în afara proiectului minier: s-au restaurat până acum 20 de case, iar cea mai importantă zonă protejată, care acoperă 137 de hectare, este centrul istoric şi cuprinde 317 case. Din anul 2000, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru efectuarea unor studii ce vizează patrimoniul cultural şi au fost stabilite zonele protejate. La închiderea proiectului, compania va lăsa în urmă o comunitate stabilă din punct de vedere economic şi cultural.

În altă ordine de idei, Dragoş Tănase a mai amintit că, pentru a pune beţe în roate investitorului, Greenpeace din Ungaria a cumpărat un metru pătrat de teren sub baraj.

Delegaţia a vizitat apoi unul din cele trei tăuri de la Roşia Montană iar parlamentarii au fost informați că Tăul Brazi, va deveni zonă de agrement, în Tăul Mare, în parteneriat cu Consiliul Local, RMGC a adus 3 tone de peşte şi lacul va fi folosit pentru pescuit sportiv, la fel şi Tăul Anghel.

Potrivit programului, la Căminul cultural ar fi trebuit ca oaspeţii să se întâlnească cu membrii Alburnus Maior, dar Eugen David a cerut ca delegaţia să vină la el acasă, unde a primit-o într-o… baracă. La început, Eugen David l-a certat pe primar pentru că aleşii locali au votat PUG-ul comunei, apoi a venit rândul parlamentarilor. El a spus că fiecare parlamentar va primi o mapă şi a fost întrebat de unde are banii necesari. De asemenea, parlamentarii i-au spus că ar fi trebuit să fie îmbrăcat mai decent, iar în acel moment, David a reacţionat: „Eşti un nesimţit, ieşi afară!”.

Parlamentarii au părăsit baraca lui David şi au venit la Căminul cultural, unde au avut o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii. Cristian Albu, liderul minerilor din Roşia Montană i-a rugat pe parlamentari să analizeze bine ce au văzut, dar şi proiectul de lege şi să-l voteze. Dr. Andrei Jurcă, preşedintele PRO Roşia Montană, a spus că această comună a îmbrăcat pentru totdeauna o haină a continuităţii în minerit. „E normal ca aşezarea să prospere şi să ducă mai departe meseria de miner”.

A. D.

Acest articol a fost citit de 420 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.