abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Poluarea din iazul de decantare de pe Valea Şesii – stopată cu bani de la investitorul aşteptat la Cupru Min Abrud

Poluarea din iazul de decantare de pe Valea Şesii – stopată cu bani de la investitorul aşteptat la Cupru Min Abrud

Publicat în 15.09.2013 la ora 21:53

valea sesiiBogdan Badea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei a explicat ieri, la Alba Iulia, că pentru Cupru Min Abrud nu se va face privatizare ci se merge pe varianta atragerii de investitori pentru a obţine suma de 40 de milioane de euro absolut necesară pentru investiţii de mediu, în retehnologizarea societăţii şi în descopertă – extinderea suprafeţei de exploatare de la Roşia Poieni. În lipsa acestor investiţii compania de stat şi-ar mai putea continua activitatea maxim un an şi jumătate.

“Cea ce pot să spun în acest moment este că s-au depus oferte de calificare, am dorit firme cu expertiză şi forţă financiară reale, iar oferta finală va fi însoţită de o scrisoare de garanţie bancară pentru suma de 40 de milioane de euro, pe care investitorul se angajează să o plătească în avans către Cupru Min Abrud. În acest fel vom evita situaţii neplăcute, de genul celor care s-au întâmplat în trecut”, a spus Bogdan Badea.
Cei 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câştigătorul licitaţiei, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud, în valoare de aproape o jumătate de miliard de dolari. Este vorba de exploatarea şi vânzarea timp de 7 ani, a 330.000 de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă impusă de statul român de 6.900 de dolari pe tonă.
Guvernul a aprobat recent pentru Cupru Min Abrud un buget pe 2013, în valoare de 134.200.000 de lei şi a dat undă verde pntru angajarea unui număr de 11 specialişti în producţie.
Până în acest moment, la licitaţie s-au înscris 3 companii. Doi dintre potenţialii cumpărători sunt case de trading specializate în comerţul cu materii prime, iar al treilea este un grup turcesc specializat în minerit şi energie.
Referindu-se la masivul fenomen de poluare din jurul iazului de decantare de pe Valea Şesii, secretarul de stat Bogdan Badea a declarat că în maximum trei ani statul român, prin Cupru Min Abrud, va finaliza o staţie de epurare a apelor reziduale ieşite din uzina de la Roşia Poieni. Se pare că aceasta este una dintre investiţiile de mediu la care ne obligă şi Uniunea Europeană. Investiţia prevăzută să combată poluările ulterioare ar trebui să fie executată tot în contul celor 40 de milioane de euro pe care statul român le aşteaptă ca avans de la potenţialul investitor, câştigător al licitaţiei. (N. I. T.)

Acest articol a fost citit de 619 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.