abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Planuri ambiţioase la Cupru Min Abrud pentru a duce mai departe mineritul în Apuseni

Planuri ambiţioase la Cupru Min Abrud pentru a duce mai departe mineritul în Apuseni

Publicat în 19.09.2016 la ora 12:00

cariera-cuprumin-2016Conducerea companiei are nevoie de sprijinul noului consiliu de administraţie şi de cel al Guvernului pentru a realiza noi investiţii în vederea creşterii capacităţii de producţie.

La jumătatea lunii august, a fost aprobat, prin HG 567/2016, bugetul de venituri și cheltuieli, pe anul 2016, al companiei Cupru Min SA Abrud, unitate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. La capitolul propuneri, pentru acest an, se regăsesc: venituri totale de 140 milioane de lei, în timp ce cheltuielile se cifrează la 136,9 milioane de lei. Din această sumă, cheltuielile de exploatare reprezintă 136,7 milioane de lei – din care fac parte 82,7 milioane de lei – cheltuieli cu bunuri și servicii, aproape 8,1 milioane de lei – impozite, taxe și vărsăminte, 30,7 milioane de lei – cheltuieli cu personalul etc. Rezultatul profit/pierderi se cifrează la 3,1 milioane de lei, iar impozitul pe profit reprezintă 620.000 de lei. De asemenea, în bugetul stabilit pentru acest an de Ministerul Economiei, la capitolul cheltuieli cu investițiile s-au alocat 21.860.000 de lei. Se prognozează ca la finele acestui an compania să aibă 540 de angajați, iar câștigul mediu lunar/salariat se estimează a fi, în acest an, de 3.292 lei/persoană. Potrivit bugetului, productivitatea muncii pe totalul personalului mediu se așteaptă să ajungă la 75 de tone concentrat de cupru/persoană.
Prioritățile companiei – modernizarea liniilor de flotație
Compania Cupru Min Abrud are în vedere, pentru următoarea perioadă, reducerea costurilor de producție, mărirea capacității de producție și modernizarea liniei de flotație. Liniile de producție se vor moderniza prin montarea convertizorului de frecvență pentru variația turației motorului de acționare a morii semiautogene. Acest convertizor va conduce la reducerea consumului de energie cu 20 la sută. În prezent, compania are o capacitate de exploatare de 40.000 de tone de concentrat de cupru, iar noul consiliu de administrație are ca obiectiv să se ajungă, treptat, la exploatarea a 60.000 de tone de concentrat de cupru. Așa cum se cunoaște, la Roșia Poieni se află 60 la sută din rezervele de cupru ale țării, care sunt exploatate de Cupru Min. Compania din Abrud este profitabilă de o bună perioadă de timp, având o cifră de afaceri de 40 de milioane de dolari.
Un nou consiliu de administrație
Nu cu mult timp în urmă, la finele lunii iulie, a fost desemnat un nou consiliu de administrație al companiei, format din Remus Vulpescu – președinte, Romeo Jantea, Radu Coșarcă, Radu Claudiu Roșca și Gheorghe Chindriș – membri. Având în vedere obiectivele principale ale Cupru Min S.A., creșterea capacităților de producție și consolidarea poziției actuale pe piață, experții în recrutare au decis că noul consiliu de administrație al companiei trebuie să fie format astfel încât să fie valorificată experiența unui specialist în domeniul economic și în cel financiar, a unuia în sectorul auditului, să aibă un profesionist în corporate & marketing, unul în domeniul juridic și unul în domeniul tehnic. Așa că au fost desemnați noii membri ai consiliului de administrație care, poate, vor avea în vedere și obținerea unor credite cu garanții guvernamentale, necesare dezvoltării companiei. Consiliul de administrație trebuie să prezinte un program pe 4 ani, dar în aceeași măsură trebuie să și sprijine compania pentru a se moderniza. Așa cum se știe, beneficiul societății depinde de prețul cuprului pe piața internațională. În anul 2015, când prețul cuprului era scăzut, cifra de afaceri a companiei a fost de 141 milioane de lei, iar profitul net de 2,5 milioane de lei. Se prognoza, la începutul acestui an, o creștere similară cu cea de anul trecut. Totodată, se anunța că procesul de retehnologizare va continua, prin investiții de peste 23 de milioane de lei. Poate printre investiții se va regăsi și o stație de recuperare a metalului din apele acide. Un lucru e cert, Cupru Min Abrud are nevoie de sprijinul consiliului de administrație – apolitic și profesionist, dar și de cel al Guvernului, pentru a-și consolida poziția pe piață și pentru a duce mai departe mineritul în Apuseni.

Adriana DURIGĂ

Acest articol a fost citit de 270 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.