abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Până în 2017, la mila cerului! Alimentarea de la barajul Mihoești ar rezolva definitiv problema apei potabile din Abrud

Până în 2017, la mila cerului! Alimentarea de la barajul Mihoești ar rezolva definitiv problema apei potabile din Abrud

Publicat în 20.08.2015 la ora 11:00

mihoiestiAlimentarea cu apă de la barajul Mihoești ar rezolva problema privind apa potabilă din orașul Abrud care, pe perioada secetei, este furnizată după program, și, în plus, vine bine colorată.

Directorul general al APA CTTA Alba, Viorel Lazăr, a precizat că societatea pe care o conduce face tot posibilul să utilizeze toată apa care vine pe râurile din împrejurimi, care este pompată în stațiile de tratare și furnizată spre întrebuințarea celor aproximativ 5.000 de locuitori. ”Am săpat gropi în râuri și am pus pompe ca să nu scăpăm nicio picătură de apă. Am prins și Valea Ciurulesei pe care o pompăm de la doi kilometri și jumătate. E așa secetă încât nu putem pompa 24 de ore din 24. Pompăm cât e groapa plină, când s-a golit și nu mai merge, așteptăm să se umple și iar o pompăm”, a precizat acesta. În această perioadă, din cauza secetei prelungite, abrudenilor le-a fost furnizată apă la robinete doar opt ore pe zi, după un program stabilit, timp în care ei aleg să își facă rezerve și pentru restul zilei. Cu toate că APA CTTA Alba depune toate diligențele necesare pentru alimentarea cu apă, debitele râurilor din împrejurimi nu sunt îndestulătoare pe perioada caniculei, iar pentru a pune punct acestei probleme penibile pentru secolul XXI este nevoie de un proiect adevărat cu finanțare europeană. ”Noi suntem gata cu partea de studii, și dacă se semnează contractul pe 2014 – 2020, la anul promovăm urgent, cu prioritate pentru zona Abrudului. Noi nu am stat cu mâna în sân (…) Proiectul acesta va rezolva problema Abrudului pentru cel puțin 80 de ani. Nu va mai fi niciun fel de problemă. Au fost ani când nu am avut probleme, am mai avut acum trei ani când a fost secetă mare. Nu avem niciunde în județ, numai la Abrud, această problemă. Proiectul care include aducţiunea de apă potabilă Câmpeni – Abrud ar putea fi gata în trei luni, dacă se semnează acest contract de 93 de milioane de euro. Pentru perioada de secetă, aceasta este singura soluție (…) Dacă se semnează contractele cu Ministerul Mediului, facem licitație, și eu zic că în 2017 va fi rezolvată problema definitiv”, a spus directorul general al Apa CTTA Alba, Viorel Lazăr. După ce proiectul va fi înfăptuit, sursele de apă ale abrudenilor vor fi aceleași, respectiv râul Cernița și izvoarele de la Vulcan – surse locale – iar pe perioada secetei, barajul Mihoești, ca sursă suplimentară. Apa CTTA Alba nu are suficiente fonduri pentru a realiza proiectul în regie proprie.

Dragoș SUCIU

Acest articol a fost citit de 207 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.