abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Moții din Apuseni vor comemora, mâine la Abrud, 231 de ani de la tragerea pe roată a eroilor Horea și Cloșca

Moții din Apuseni vor comemora, mâine la Abrud, 231 de ani de la tragerea pe roată a eroilor Horea și Cloșca

Publicat în 26.02.2016 la ora 11:18

gravura-executie-horea-closcaO manifestare istorică încărcată de mult patriotism se va organiza mâine la Abrud, când moții din Munții Apuseni vor comemora 231 de ani de la tragerea pe roată a eroilor Horea și Cloșca.

Ioan Uțiu, vicepreședinte Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), este inițiatorul manifestărilor și invită pe toți românii adevărați care doresc să aducă un omagiu întru cinstirea eroilor neamului românesc.

”Agravarea situației țăranilor iobagi din Transilvania a dus la izbucnirea unei mari răscoale românești în 1784, sub conducerea lui Horea, Cloșca și Crișan. Eroii nu vor fi uitați niciodată datorită sacrificiului făcut: Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost executați prin frângere cu roata în ziua de 28 februarie 1785. Chiar dacă ziua gloriei la românii ardeleni a sosit mult mai târziu, Horea tronează în conștiința românilor cu sceptrul împăratului. Sunt mândru că am onoarea să calc pe urmele celor ce au fost liderii unui eveniment însemnat pentru istoria românilor. Îmi asum acest eveniment și mă bucur să pot invita la Abrud un număr cât mai mare de români.”  – a transmis vicepreședinte Uțiu.

Programul manifestărilor începe la orele 13.00 cu vizionarea filmului ”Horea” în amfiteatrul Școlii de Aplicație din centrul orașului, urmată de o evocarea istorică a eroilor și o slujbă religioasă în casa din Abrud unde a fost închis Horea.

În fapt de seară, de la ora 17, aprinderea celor 12 focuri ale lui Horea pe crestele Munților Apuseni este punctul culminant al acestui eveniment care are atât o semnificație istorică, dar invocă și personalitatea locuitorilor din Țara Moților.

Ovidiu Culda

Facebook 

Acest articol a fost citit de 162 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.