abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Mineritul – îngropat de indeciziile politice

Mineritul – îngropat de indeciziile politice

Publicat în 09.01.2014 la ora 14:00

rosia-montana-comapanie-noua„Fără investiţiile de la Roşia Montană şi Roşia Poieni, judeţul Alba nu există pe harta României”, declara nu demult premierul Victor Ponta și avea perfectă dreptate.

Dreptate însă mai mult politică, dacă avem în vedere că în judeţul Alba, puterea locală are culoare portocalie, cam unică în ţară (dacă  exceptăm şi judeţul Arad) care nu este pe placul actualului premier ce iubeşte alte culori, fie ea roşie, fie albastră, cam aşa cum este şi situaţia din ţară, dacă ne raportăm la criza economică şi financiară a statului român. Criză la care a contribuit din plin şi indecizia clasei politice care s-a probat din plin şi prin neadoptarea Legii mineritului. Este incredibil cum într-o ţară care are (avea) 580 de mine, în care energia şi agricultura sunt proclamate sectoare prioritare ale economiei, nu există la ora actuală o lege a minelor. Ea nu a trecut de Camera Deputaţilor, deşi preşedintele Comisiei pentru servicii şi industrie, Iulian Iancu, a  explicat înaintea votului final că „elementele de noutate absolută” prevăzute în proiectul de modificare a legii sunt cele legate de faptul că nici o exploatare din România nu va putea să înceapă înainte ca statul român să facă public toate etapele şi fără să organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă. Şi dacă nu avem o nouă lege a minelor, avem în schimb o situaţie dramatică în fostele bazine miniere. „Când vin în România văd doar mine dezafectate, depozite dezafectate, peisaje triste. Acesta ar fi un subiect pe care trebuie să-l rezolvaţi”, declara recent doamna Corina Hebestreit, director Euromines (Asociaţia Europeană a Industriei Miniere). Şi cum să-l rezolvăm altfel decât l-au rezolvat şi alte ţări, precum Suedia, Portugalia sau Spania, care au repornit mineritul, lucru pe care l-a înţeles şi Franţa, care după ce 10 ani a stopat mineritul, a priceput că singura şansă pentru dezvoltarea ţării este repornirea mineritului, astfel ca materiile prime pentru o serie de industrii să nu mai zacă în pământ. Mai ales când este vorba de aur, de cupru, de cărbune, minereuri sau de alte resurse naturale şi minerale. Cine trebuie să hotărască însă atunci când este vorba de relansarea mineritului? Guvernul, parlamentul sau poporul? Răspunsul ni-l dă tot directorul Euromines, în opinia căruia vor mai trece 20 de ani dacă nu va fi înlăturată birocraţia şi mai marii ţării nu vor trata cu seriozitate investitorii străini şi se vor învârti în jurul unei singure mine, Roşia Montană, şi cu dezbaterea nesfârşită despre cine ar trebui să zică da sau nu – Parlamentul, primul-ministru sau poporul? Acest ping-pong reprezintă o otravă pentru orice investitor. În Germania, de exemplu, ţara cu cele mai mari bazine miniere, decizia de a porni un proiect minier precum cel de la Roşia Montană, nu o ia nici Parlamentul nici Guvernul, ci autorizarea depinde strict de îndeplinirea unor criterii exacte, iar pentru aceasta există specialişti, persoane desemnate precis. Ca şi răspunderea să fie precisă, nu aşa ambiguă, sau ascunsă în spatele unor voturi din Parlament.
Din toată această prelungită dezbatere politică, despre minerit, întreţinută de toate guvernele din ultimii 15 ani, ne-am ales doar cu o pagubă de aproape 5 miliarde de euro, cât a costat închiderea celor 580 de mine şi cu zone întregi ale ţării pradă şomajului şi poluării istorice. Dar mai ales dacă ne referim la mineritul aurifer care ne interesează şi pe noi, cei din Alba, am pierdut şi pe termen lung pentru că investiţiile în aur au fost şi rămân profitabile, mai ales pe termen lung. Valoarea aurului este recunoscută şi garantată peste tot în lume, indiferent de contextul politic ori structura economică. Metalele preţioase sunt mijloace universale de plată, peste tot în lume. Şi atunci, de ce ne ferim de aur ca dracu de tămâie şi mai ales de ce Banca Naţională a României a luat cu mulţi ani în urmă decizia de a nu mai cumpăra aur? O decizie care după părerea unor analişti, doctori în economie, nu poate fi înţeleaptă. Adică, de ce să ai în rezerve BNR 30 de miliarde de euro în hârtie, când poţi avea o rezervă de aur care nu se depreciază. Domnul Mugur Isărescu nu vrea însă să se lege la cap şi să cumpere aur, inclusiv pe cel de la Roşia Montană, printr-o emisiune în lei, astfel ca banii să fie investiţi în exploatarea şi achiziţionarea aurului de la Roşia Montană. Nu ne costă aproape nimic, adică nici banii de la bugetul ţării, nici din taxe şi impozite. Aşa cum cumpără euro, BNR ar putea cumpăra şi aur printr-o emisiune de lei. Aşa cum de exemplu face China, care a cumpărat numai anul trecut 270 de tone de aur. Dacă tot vin chinezii să ne salveze economia, poate că va găsi onor Guvernul pentru postul de guvernator, în noul mandat, care va fi preluat în acest an, sperăm nu tot de eternul Mugur Isărescu, ci de un bancher cu o altă gândire, capabil să schimbe strategia BNR vizavi de aurul ţării care, dacă zace în pământ ca talanţii, nu poate să aducă bunăstare şi nici să crească încrederea investitorilor în afacerile din România. Dacă am avea în rezervele BNR nu 100 de tone aur ca acum, ci 400 de tone din care  300 de tone exploatate de la Roşia Montană, ce ţară ar fi România şi mai ales ce judeţ ar fi Alba şi de ce dezvoltare ar beneficia el. Altfel, vorba domnului premier Victor Ponta, nu va mai exista pe harta României? O „dedicaţie” care sperăm că nu se va adeveri!

FOTO: ARHIVĂ

Acest articol a fost citit de 639 ori

2 Comentarii la Mineritul – îngropat de indeciziile politice

 1. Calin Răspunde

  12.01.2014 la 14:55

  e pacat ca din cauza indeciziei politice, o zona intreaga este lasata in saracie si somaj, oamenii sunt lasati sa moara de foame cu aurul blocat sub pamant! si si daca privesti la nivel de tara, ce spunem practic? ca nu ne intereseaza ca putem castiga miliarde de dolari prin investitii, alte miliarde la bugetul de stat, plus mii de locuri de munca in zone cu somaj foarte ridicat, ne intereseaza doar certurile politice.

 2. Dumitrita Răspunde

  16.01.2014 la 14:24

  Indecizia, ezitarile, lipsa de caracter si miciuna duc tara intr-o groapa mare, adanca si plina de capcane. In loc sa se inteleaga cu totii si sa salveze Romania si romanii din somaj si saracie, prefera sa se certe ca niste cocosi.
  Rusie sa va fie ca ati uitat de ce ati fost pusi acolo…ati uitat exact de noi, oamenii de rand care v-am acordat votul si increderea si voi ne-ati tradat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.