abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Administrație » La Abrud s-au stabilit impozite mărite cu până 500 la sută pentru clădirile neîngrijite

La Abrud s-au stabilit impozite mărite cu până 500 la sută pentru clădirile neîngrijite

Publicat în 08.03.2019 la ora 12:00

În ultima ședință publică ordinară din 2018, Consiliul Local Abrud a aprobat o procedură de lucru pentru stabilirea criteriilor de identificare și încadrare a clădirilor neîngrijite de pe raza orașului Abrud, în vederea reabilitării acestora, cu păstrarea arhitecturii. Această hotărâre de consiliu local a fost inițiată de către consilierul local Emil Crișan și a fost adoptată în unanimitate de către Consiliul Local Abrud.

Procedura are ca obiectiv urmărirea respectării reglementărilor legale în vigoare privind legislația de gospodărire a localităților, a prevederilor legale în domeniul salubrizării clădirilor și a măsurilor de creștere a calității arhitectural-ambiental pe raza orașului Abrud. De asemenea, un alt obiectiv îl reprezintă punerea în aplicare a prevederilor art. 489, alin. 5-8 din Codul fiscal, privind clădirile neîngrijite situate în intravilan ce prezintă stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură.

O comisie formată din reprezentanți ai primăriei va întocmi fișe de evaluare și note de constatare, iar ulterior vor identifica proprietarul fiecărei clădiri neîngrijite pentru a-l înștiința în primul trimestru din an ca pe parcursul anului fiscal să efectueze lucrări de îngrijire/întreținere necesare și să mențină în continuare clădirea/terenul în stare de întreținere/îngrijire. Dacă după expirarea termenului acordat prin notificare se constată că proprietarul nu a efectuat lucrări de întreținere/îngrijire necesare până la sfârșitul anului respectiv, comisia de la primărie va încheia o notă de constatare finală în baza căreia se va propune Consiliului Local Abrud să aprobe majorarea impozitului pentru imobil cu până la 500%, procentul de majorare stabilindu-se pentru fiecare imobil în parte. Majorarea impozitului pe clădiri în cazul celor neîngrijite nu înlocuiește sancțiunile și nici nu exonerează de răspundere proprietarul în ceea ce privește aplicarea prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 21/2002, actualizată, privind gospodărirea localităților urbane și rurale, aprobată prin Legea nr. 515/2002; articolului 75 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare; oricăror alte reglementări în această materie.

În funcție de starea și elementele deteriorate s-a stabilit un punctaj care va fi luat în calcul la stabilirea impozitului majorat: pentru acoperiș – învelitoare, șarpantă, cornișă, jgheaburi – precum și pentru fațade – zugrăveală, tencuială, tâmplărie, elemente decorative – de la 2 până la 10 puncte în funcție de degradările constatate, iar pentru evaluarea pereților se acordă între 10 și 20 de puncte. După însumarea punctajelor acordate pentru fiecare categorie se va stabili punctajul final și se va stabili categoria de impozitare astfel: *supraimpozitarea cu 0% pentru punctaj între 0-4 puncte; *supraimpozitarea cu 200% pentru punctaj între 5-10 puncte; *supraimpozitarea cu 300% pentru punctaj între 11-20 puncte; *supraimpozitarea cu 400% pentru punctaj între 21-30 puncte; *supraimpozitarea cu 500% pentru punctaj între 31-40 puncte.

 Majoritatea clădirilor neîngrijite sunt vizibile celor aflați în trecere prin Abrud pentru că se află în centrul orașului și pe strada Detunata, principala arteră de circulație din centru spre zona blocurilor și spre Alba Iulia, dar există și altele mai „dosite”, situate pe străzi din apropiere. Printre imobilele neîngrijite mai renumite sunt clădirea fostei Biserici Unitariene din centrul orașului, care se dorește a fi reabilitată și transformată într-un centru de recreativ printru-un proiect cu fonduri europene, precum și fosta clădire a Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” aflată pe strada Cetățuii din centrul orașului, lăsată în paragină după ce a ajuns în posesia unei societăți private din județul Prahova și care a suferit anul trecut un incendiu la acoperiș.

Însă, din păcate, în orașul Abrud există numeroase astfel de clădiri neîngrijite ce „strică” arhitectura orașului, care este o așezare cunoscută sub numele de Alburnus Minor încă de pe vremea stăpânirii romane dintre 106-275, iar mai târziu, după ce a devenit oraș, în 1491 i se acordă acestuia statutul de oraș liber de către unguri. Dacă la clădirile vechi, neîngrijite, dărăpănate, ce stau să cadă sau chiar se surpă văzând cu ochii și care pot fi un real pericol pentru cetățeni, mai adăugăm și starea proastă a principalului drum ce unește centrul orașului cu zona blocurilor, acum, la începutul acestei primăveri, nu putem spune că viitorul arată prea bine pentru Abrud, oraș care a cunoscut o mare dezvoltare din perioada medievală până în cea modernă pe seama exploatărilor aurifere din împrejurimi, acesta fiind până în urmă cu câteva zeci de ani cea mai importantă localitate din zona Munților Apuseni, situați pe teritoriul administrativ al județului nostru.

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 292 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.