abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » La Abrud, întâlnire emoţionantă a învăţătorilor după 45 de ani de la absolvirea liceului

La Abrud, întâlnire emoţionantă a învăţătorilor după 45 de ani de la absolvirea liceului

Publicat în 11.09.2013 la ora 10:20

profesori abrud„Iar peste ani când se va face-apelul,
Cu mii de glasuri izbucnind torent,
La fel ca azi, când sună clopoţelul,
Vom repeta: prezent, prezent, prezent!”

Acesta este motto-ul după care, în urmă cu 45 de ani, s-au despărţit cei 36 de absolvenţi – 30 de învăţătoare şi 6 învăţători – ai Liceului Pedagogic „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud, prima promoţie a liceului reînfiinţat în anul 1963 după câţiva ani în care acesta a fost suspendat.
Dar într-una din zilele de la sfârşitul săptămânii trecute a venit momentul ca motto-ul să fie din nou repetat. Sosiţi din judeţele Alba, Bihor, Cluj şi Braşov, cu sufletele încărcate de emoţie, doar 15 absolvenţi au răspuns „prezent!” la ora de dirigenţie, ceilalţi lipsind din diferite motive. Cu tristeţe în suflet au fost amintiţi şi cei 4 foşti colegi care i-au privit pe cei prezenţi doar de sus, dintre stele, provocând lacrimi în ochii acestora.
Întâlnirea s-a desfăşurat la una din clădirile Şcolii Gimnaziale Abrud – cunoscută cu numele de „Şcoala de Aplicaţie”- unde s-a făcut prezenţa de către onorabilul profesor de biologie Ioan Raţiu, pentru că diriginta clasei – doamna Doina Ursu – nu a putut onora cu prezenţa. Cu această ocazie, fiecare dascăl pensionar şi-a povestit cum au trecut cei 35 de ani scurşi de la ultima întâlnire, ani trăiţi cu bune şi cu rele, cu realizări şi decepţii, la majoritatea binele reuşind să învingă răul.
După ora de dirigenţie dascălii, care au învăţat în cariera lor didactică sute sau chiar mii de elevi, s-au deplasat la un local din oraş unde au servit masa şi au depănat amintiri. Acolo şi-au reamintit şi au povestit toate peripeţiile prin care au trecut în cei 5 ani de şcoală în care s-au înţeles ca fraţii şi s-au legat prietenii pentru toată viaţa. Cu mult haz s-a vorbit şi despre viaţa din internat când erau “devastate” valizele cu mâncare, cum se „furau” merele şi cozonacii, cum se sărea gardul pentru a merge la film, discotecă şi întâlniri cu iubitul…
La sfârşitul întâlnirii, după ce au schimbat numere de telefon şi datele de contact, aceştia au hotărât să organizeze anul viitor o altă întâlnire la care să participe un număr cât mai mare de foşti colegi, iar strigarea catalogului să fie făcută chiar de fosta lor dirigintă din liceu.
Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 1594 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.