abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » Între 15 și 19 august 2018, comuna Roșia Montană va fi gazda celei de-a III-a ediții a „Zilelor Patrimoniului”

Între 15 și 19 august 2018, comuna Roșia Montană va fi gazda celei de-a III-a ediții a „Zilelor Patrimoniului”

Publicat în 06.08.2018 la ora 8:48

În minivacanța de Sfânta Maria, comuna Roșia Montană va fi gazda „Zilelor Patrimoniului”, un eveniment public ajuns la cea de-a treia ediție la care sunt așteptați numeroși participanți pentru a se bucura de natură și patrimoniul acestei localități, care conține „cel mai semnificativ, extins şi divers tehnic complex de mine de aur romane descoperit până în prezent în lume” după cum menționează organizatorii, făcând referire la spusele evaluatorilor UNESCO.

„Spunem azi, mai răspicat ca niciodată, că Roșia Montană are nevoie de protecție, de recunoaștere și de măsuri de intervenție rapide pentru ca toate aceste lucruri, locuri și valori să nu se piardă. Până când Statul Român se va decide să își asume responsabilitățile pe care le are față de acest loc și comunitatea lui, noi, cetățenii, vom face tot ce putem pentru a prezerva patrimoniul, promova turismul sustenabil și încuraja dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane. În această suită de acțiuni se înscrie și evenimentul la care vă așteptăm să luați parte între 15-19 august, să descoperiți și redescoperiți Roșia Montană.” menționează organizatorii pe pagina evenimentului, completând faptul că toate evenimentele derulate în acest an prin Programul Adoptă o Casă se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Pentru cele cinci zile de eveniment, organizatorii au pregătit în program următoarele activități: tururi ghidate – al satului, al vechilor băieși, al Detunatelor, ornitologic, istoric, arheologic, al bisericilor; proiecții de film și documentare; expoziții; evenimente speciale – concert Maria Răducanu și recital Sound Choir; povestiri în jurul focului; ateliere pentru copii și adulți – Care e treaba cu tăblițele cerate, Atelier de albinărit, Atelier de tehnici tradiționale de construcție, Atelier de hrănitori de păsări – cu mențiunea că programul propus inițial poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo. Programul complet îl puteți găsi pe https://www.adoptaocasa.ro/en/noutati/zilele-patrimoniului-program.

Toate evenimentele sunt organizate în regim de voluntariat, invitații speciali participă pro-bono, iar intrarea la toate activitățile este liberă. Doritorii pot sprijini acest eveniment printr-o donație, în contul Asociaţiei ARA [ Arhitectură. Restaurare. Arheologie], deschis la BCR, sucursala Romană: RO37 RNCB 0484 1592 1710 0001.

Ediția din acest an are ca organizatori comunitatea de voluntari  „Prietenii Roșiei Montane”, organizația comunitară „Roșia Montană in UNESCO World Heritage” și „Adoptă o Casă la Roșia Montană”, cel din urmă fiind un program derulat de Asociația „ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie.”, o asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii. Programul „Adoptă o casă la Roșia Montană” a fost inițiat în 2012 în parteneriat cu Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, acesta stabilind o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaşterea şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi. Campania „Adoptă o casă în Roşia Montană” continuă şi în acest an, activitatea voluntarilor vizând continuarea lucrărilor la obiective începute în anii anteriori, iar lucrările propuse pentru acest an sunt amenajarea podului casei parohiale pentru a putea găzdui mai multe persoane, finalizarea lucrărilor de consolidare la porticul bisericii, finisarea ultimelor detalii la Casa din Ţarina şi continuarea lucrărilor la Casa minerească din Brazi. Totodată, după cum afirmă arhitectul Claudia Apostol – iniţiatorul campaniei, membră a Asociaţiei „Arhitectură, Restaurare, Arheologie” (ARA) – unul dintre obiectivele importante la care va continua activitatea de restaurare este Biserica Unitariană din localitate.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 151 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.