abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Știri din zonă » „Întâlnire istorică” a scriitorului Gheorghe Jurcă cu elevii și cadrele didactice din Ciuruleasa

„Întâlnire istorică” a scriitorului Gheorghe Jurcă cu elevii și cadrele didactice din Ciuruleasa

Publicat în 17.06.2019 la ora 20:10

Săptămâna trecută s-a desfășurat la Școala Gimnazială Ciuruleasa o „întâlnire istorică” a elevilor și cadrelor didactice de aici cu scriitorul Gheorghe Jurcă – „cel mai important scriitor ciurulesean din toate timpurile” – după cum a menționat directorul Nicolae Rusalin Sicoe, rudă cu scriitorul și inițiator al acestei întâlniri organizată chiar de Ziua Învățătorului.  

„Astăzi este o zi importantă pentru satul Ciuruleasa, pentru întreaga Țară a Abrudului, știți că îmi place mie să folosesc această sintagmă, pentru că aici în Țara Abrudului de fapt suntem toți: orașul acesta mic care de 2000 de ani este oraș și polarizează întreaga zonă cuprinsă în bazinul râului Abrudel. Avem o întâlnire cu cel mai important scriitor care a fost vreodată și din fericire încă mai este în Țara Abrudului, domnul Gheorghe Jurcă, aici de față, mă mândresc că sunt și neam cu dumnealui, important lucrul acesta, facem parte dintr-un clan al Bărduleștilor și ne mândrim cu treaba asta (…) domnul Gheorghe fiind dintr-o mamă buninginăriță și dintr-un tată ciurulesean, care culmea, s-au cunoscut în București (…) o epopee întreagă pe care o descrie foarte fain unchiul meu, domnul Gheorghe. Trebuia poate mai de mult întâlnirea asta, dar e bine și acum, mai bine mai târziu decât niciodată…” a menționat directorul Sicoe la începutul întâlnirii cu scriitorul, în prezența cadrelor didactice, elevilor școlii, câtorva cetățeni ai localității și alți invitați, printre care s-au regăsit dr. Costin Diaconescu, secretar general al Societății de Geografie din România și prof. dr. Marius Marcu, președintele Filialei Ilfov al acestei societăți.

Ulterior, directorul i-a dăruit scriitorului o icoană cu Sfântul Gheorghe – „hramul bisericii din sat cât și patronul spiritual al scriitorului” – aceasta fiind semnată de tot corpul profesoral și pe care erau scrise următoarele: „Noi, dascălii ciuruleseni, îl rugăm pe Marele Mucenic Gheorghe al cărui nume îl purtați, să vă protejeze și să vă pună o pilă lui Dumnezeu, pentru a fi sănătos și voios, pentru a mai scrie încă mulți ani de acum înainte.” În cadrul evenimentului a vorbit apoi scriitorul Jurcă ce și-a prezentat cu această ocazie și 3 dintre ultimele sale cărți apărute: „Miresele războiului”, „A fost odată o mierlă”, „Soarele învăluit de nori”, cei doritori având posibilitatea să le achiziționeze și cu autograf de la autor.

Prozator, poet, ziarist și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Gheorghe Jurcă s-a născut în urmă cu peste 80 de ani în comuna Ciuruleasa, într-o familie de țărani, acesta menționând cu ocazia unei întâlniri de la Câmpeni din urmă cu doi ani că a citit prima carte la 14 ani. În 1970 a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității din București, iar apoi a lucrat circa 40 de ani în presă, timp în care a aflat multe din necazurile și suferințele oamenilor.

A debutat târziu în literatură, la 47 de ani, dar ultimii 20 de ani au fost foarte productivi, deoarece a scos de sub tipar peste 60 de cărți. În prezent scrie încontinuu – ,,Scriu ca să respir. Respir ca să scriu” – după cum se regăsește în titlul uneia dintre ultimele cărți. A scris peste 30 de romane, la care se adaugă volume de publicistică, nuvele și povestiri, teatru, poeme, memorii și confesiuni, amintind că după aceste cărți s-a ales cu ,,mulți dușmani, câțiva prieteni și leuți”. Acesta a realizat numeroase călătorii peste hotare, la conferințe și simpozioane literare, a fost distins cu premii și diplome de excelență, este inclus în antologii și dicționare literare. De remarcat că Munții Apuseni reprezintă zona preferată pe care o explorează în majoritatea cărților sale, aceasta oglindindu-se și în romanul ,,Bărduleștii” – o frescă a locurilor natale și una din ultimele sale apariții, ca și celelalte volume prezentate în cadrul întâlnirii de la Ciuruleasa, de săptămâna trecută.

Ovidiu CULDA

Facebook 

Acest articol a fost citit de 100 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.