abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » În opinia deputatului PSD Ioan Dîrzu, Stema judeţului trebuie să cuprindă simbolurile Albei: un luptător dac, un legionar roman şi sigiliul lui Avram Iancu

În opinia deputatului PSD Ioan Dîrzu, Stema judeţului trebuie să cuprindă simbolurile Albei: un luptător dac, un legionar roman şi sigiliul lui Avram Iancu

Publicat în 20.11.2013 la ora 10:00

model stema judetAşa cum a promis, deputatul PSD Ioan Dîrzu, împreună cu colegii săi continuă demersul lor pentru modificarea stemei judeţului. Potrivit parlamentarului social democrat de Alba, o stemă a judeţului trebuie să aibă câteva simboluri reprezentative ale judeţului – un luptător dac, un legionar roman şi sigiliul lui Avram Iancu.

Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, alături de Nicolae Simina, primarul oraşului Abrud, au trimis o adresă preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prin care solicită ca propunerea PSD de revizuire a stemei Albei să fie supusă atenţiei şi aprobării Consiliului Judeţean. În prezent, stema conţine o poartă de cetate, arcuită, de argint, cu două turnuri crenelate, având la intrare stema Moldovei, care PSD propune să fie înlocuită cu un luptător dac. Stema Albei, revizuită de PSD, are forma unui scut cu baza curbată, tăiat în trei câmpuri, prin trasarea unei linii orizontale la mijloc şi a unei linii verticale din mijlocul liniei de sus a scutului până la linia orizontală din mijloc. În primul câmp de sus, dreapta, pe fond albastru, se află un luptător dac, stând în picioare, privit din faţă, având capul spre dreapta, ţinând în mână un scut şi stindardul dacic, iar în mâna dreaptă o sabie încovoiată, peste scut. În câmpul doi, de sus (stânga), pe fond roşu, se află un legionar roman, stând în picioare, privit din faţă, având capul spre stânga, ţinând în mâna dreaptă o suliţă, iar în stânga un scut negru cu inscripţia VRR. În câmpul trei, în partea inferioară a scutului, pe fond galben, se află sigiliul lui Avram Iancu, constând dintr-un brad verde, încadrat de inscripţia „Sigillu Praefecturei Aurariei Gemine”.

  • De ce solicită PSD revizuirea stemei

Aşa cum a declarat deputatul Ioan Dîrzu, în noua variantă, luptătorul dac şi legionarul roman nu se află în poziţii de confruntare, ci de apărare comună a teritoriului Daciei Romane, după cucerirea Daciei de Imperiul Roman. De asemenea, poziţionarea celor doi luptători sugerează procesul de formare a poporului român şi de continuitate pe aceste meleaguri, de rezistenţă în decursul istoriei. Teritoriul judeţului Alba are cele mai importante vestigii dacice şi romane din România şi nici o altă stemă a judeţelor sau localităţilor ţării nu cuprinde însemne ale înaintaşilor noştri daci. Potrivit liderului social democrat Dîrzu, sigiliul lui Avram Iancu reprezintă un însemn al bogăţiilor judeţului – pădurile, dar şi al curajului, demnităţii, setei de dreptate socială şi naţională a locuitorilor judeţului Alba. “Plasarea în cele trei câmpuri a câte unei culori nu contravine normelor heraldice, deoarece în niciunul din acestea nu se reproduc culorile drapelului naţional. Guvernul României a aprobat steme ale unor judeţe sau localităţi care cuprind, în câmpuri diferite, câte o culoare – albastru, galben, roşu. Aşa sunt, spre exemplu, stemele judeţelor Buzău, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Hunedoara, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi cele ale municipiilor Alba Iulia, Aiud, ale oraşelor Teiuş şi altele”, a precizat deputatul Ioan Dîrzu, argumentând astfel propunerea de revizuire a stemei judeţului nostru.

Acest articol a fost citit de 385 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.