abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Economie » Firma canadiană Roman Copper, câștigătoarea licitației anulate pentru privatizarea Cupru Min Abrud, mai vrea înapoi doar garanţia de participare

Firma canadiană Roman Copper, câștigătoarea licitației anulate pentru privatizarea Cupru Min Abrud, mai vrea înapoi doar garanţia de participare

Publicat în 21.01.2013 la ora 0:36

La sfârșitul anului 2012, societatea canadiană Roman Copper Corp., câștigătoarea licitației de privatizare a companiei Cupru Min Abrud, licitație anulată ulterior de statul român, a renunțat la pretențiile formulate inițial în cadrul procesului intentat Ministerului Economiei, mulțumindu-se cu returnarea garanţiei de participare la licitaţie, în valoare de 4,85 milioane lei.

Schimbarea de strategie a Roman Copper Corp.a fost luată după termenul din 18 decembrie 2012, de la Tribunalul Bucureşti.

Canadienii mai solicitau inițial pe lângă respectarea contractului de privatizare, plata unor daune de circa 1.122.000 de lei, din partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţie aflată în subordonarea Ministerului Economiei, respectiv organizatorul licitației.

OPSPI susținea în luna iunie a anului trecut, că toate pretenţiile companiei canadiene Roman Copper în privinţa privatizării Cuprumin Abrud, aşa cum au fost consemnate în cererea de chemare în judecată a statului român, sunt nefondate.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României. Societatea canadiană Roman Copper Corp. câștigase licitaţia pentru privatizarea  Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro. Pentru că firma canadiană nu a semnat contractul cu statul român până la termenul limită, respectiv 6 aprilie 2012, licitaţia a fost anulată.

Motivul din cauza căruia s-a ajuns la această situaţie ar fi faptul că Roman Copper a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, firma canadiană respingând şi publicarea documentului de privatizare.

Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în anul 2008. În 2009 Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie societatea, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012 când a înregistra un nou eșec cu canadienii de la Roman Copper.

Acest articol a fost citit de 260 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.