abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Politică » ”Cupru Min Abrud – o altă victimă a incompetenței USL” declară deputatul PMP, Clement Negruț

”Cupru Min Abrud – o altă victimă a incompetenței USL” declară deputatul PMP, Clement Negruț

Publicat în 16.01.2014 la ora 18:00

Clement-NegrutCupru Min Abrud a reprezentat și continuă să reprezinte una din temele care mă preocupă în mod deosebit. Asta în primul rând pentru că este vorba de o bogăție naturală extrem de valoroasă atât pentru județul Alba cât și pentru țară, dar și pentru oportunitatea pe care o reprezintă din perspectiva locurilor de muncă.

Aici, după cum bine știți se găsește unul din cele mai importante zăcăminte de cupru din Europa. Însă  pe cât de bogat este acest zăcământ pe atât de mare este indiferența actualilor guvernanţi faţă de soarta lui. În repetate rânduri, lideri ai actualului USL au afirmat că exploatarea de la Abrud reprezintă o prioritate pentru ei; dar dacă stăm să ne uităm cum au gestionat problema Cupru Min-ului avem impresia că prioritatea lor a fost să-l pună pe butuci.

Să ne amintim puţin de multiplele ratări ale ministrului Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale, care nu a fost în stare să înveţe nici măcar din propriile greşeli. Acelaşi ministru boem, în 2007, în urma asocierii în participaţiune cu un investitor bine găsit de AVAS, a determinat închiderea societăţii. Peste 360 de angajaţi şi-au pierdut atunci locurile de muncă, investitorul a făcut praf utilajele exploatând intensiv zăcământul şi s-a umplut de bani din vânzarea producţiei, lăsând societatea cu datorii de peste 60 milioane lei, în condiţiile în care trebuia să investească 150 milioane de euro conform înţelegerii din contract. Acum USL-ul reface traseul dezastrului pentru Cupru Min. V-aţi bătut joc de speranţele oamenilor minţind că le veţi asigura locuri de muncă sigure, domnilor useliști. Nu aveţi soluţii, deşi vă erau la îndemână nu aţi acţionat.

Chiar Vosganian a recunoscut că la Cupru Min este nevoie de investiţii serioase în retehnologizarc. Suma necesară în acest moment s-ar ridica la aproximativ 100 de milioane de euro. Acest lucru vedem însă că nu se mai întâmplă, deoarece USL-ul nu are nicio strategie în acest sens, iar pe la ministerul Economiei se perindă unul după altul, miniştri incompetenţi. Din vara anului 2013 atât de la nivel guvernamental cât şi la la nivel politic local au venit promisiuni peste promisiuni, termene peste termene, toate s-au înscris însă în stilul unei propagande mincinoase care caracterizează de fapt USL.

Nu pot să trec cu vederea ceea ce se întâmplă cu exploatarea de la Abrud. Mai ales în condițiile în care am experiență și calificare în acest domeniu, voi continua să lupt ca această exploatare să nu fie îngropată. O prioritate o reprezintă mai ales locurile de muncă pentru locuitorii județului din această zonă, oameni care știu ce înseamnă mineritul, iar această nobilă meserie nu va dispărea oricât și-ar dori USL.

Clement NEGRUȚ,
președinte PMP Alba

Facebook 

Acest articol a fost citit de 637 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.