abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Condiţii mai bune de învăţătură pentru preşcolarii şi elevii ciclului primar din Roşia Montană

Condiţii mai bune de învăţătură pentru preşcolarii şi elevii ciclului primar din Roşia Montană

Publicat în 29.10.2016 la ora 11:00

anca_ronita_bancaDe la începutul acestui an şcolar, preşcolarii şi elevii ciclului primar din centrul comunei Roşia Montană şi din zona apropiată beneficiază de condiţii mai bune de învăţătură, în urma relocării spaţiilor şcolare de desfăşurare a cursurilor şi activităţilor educative.

Directorul Anca Ronita Banca a precizat faptul că, până în vara trecută, Grădiniţa cu Program Normal Roşia Montană funcţiona într-o clădire de lângă piaţa centrală a localităţii, iar Şcoala Primară Gura Minei îşi desfăşura cursurile într-o clădire mai veche, în zona cunoscută în localitate sub acea denumire, mai jos de centrul comunei. La începutul anului 2016, în urma discuţiilor dintre autorităţile locale, conducerea şcolii şi părinţi, s-a stabilit faptul ca în acest an şcolar, elevii şi preşcolarii să fie mutaţi în clădirea unităţii coordonatoare de pe raza comunei – Şcoala Gimnazială „Simion Balint” Roşia Montană, situată în centrul comunei, în imediata apropiere a primăriei. Această decizie a fost luată în primul rând în folosul elevilor, pentru a avea condiţii mai bune unde să înveţe, fostele clădiri neavând condiţii şi dotări ca noua locaţie, modernizată şi renovată în ultima perioadă de timp, iar elevii şi preşcolarii sunt transportaţi la cursuri cu microbuzul şcolar sau de părinţi. În plus, primarul Eugen Furdui a menţionat că şi celelalte unităţi şcolare din sub­ordine – grădiniţa şi şcoala primară din Gura Roşiei, grădiniţa şi şcoala gimnazială din Cărpiniş – deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, având condiţii civilizate pentru cei aproximativ 200 de elevi şi preşcolari de pe raza comunei: grupuri sanitare, încălzire centrală, apă curentă, tâmplărie şi dotări moderne.
Prin această modificare a reţelei şcolare a comunei nu au existat desfiinţări de posturi în rândul personalului didactic, dar  probabil relocarea acestor spaţii de învăţământ se va menţine pe viitor pentru că şi aici – ca în marea majoritate a localităţilor din Apuseni – numărul elevilor este într-o continuă scădere. În plus, comuna Roşia Montană a suferit de o masivă depopulare de aproape 20 de ani încoace, după ce o firmă străină a venit aici pentru a implementa un proiect de extragere a aurului pe bază de cianuri, multe proprietăţi din centrul localităţii, din zona învecinată şi din satul Corna au fost cumpărate de aceasta, iar foştii locuitori s-au mutat în alte părţi. Chiar dacă proiectul a fost blocat de autorităţile române de peste un an de zile şi au început demersurile pentru includerea localităţii în patrimoniul mondial UNESCO, este foarte puţin probabil ca tinerii să se reîntoarcă în locurile natale şi să crească natalitatea în zona centrală a comunei Roşia Montană până la un nivel apropiat celui de dinaintea cumpărării proprietăţilor de străini. În comuna Roşia Montană au funcţionat mai demult şi alte unităţi şcolare care au fost desfiinţate din lipsă de copii, în ultima perioadă închizându-se cea de la Corna (în urmă cu peste 10 ani) şi de la Vârtop (în urmă cu aproximativ 5 ani).

Ovidiu CULDA

Acest articol a fost citit de 100 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.