Rămâi conectat

Știri din zonă

Astăzi, 6 februarie 2021, se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană

Publicat

în

Astăzi, 6 februarie 2021, se împlinesc 1890 de ani de atestare documentară a localității Roșia Montană. Alburnus Maior, numele latin al Roșiei Montane, apare menționat în tăblița cerată nr. XVIII găsită în minele de aici și datată 6 februarie 131.

Roșia Montană adăpostește vestigii de o valoare excepțională, mărturii care atestă evoluția activității miniere de-a lungul a peste două milenii. Peisajul cultural al Roșiei Montane, modelat de mineritul tradițional, practicat aici încă din Epoca Bronzului și cu dezvoltări succesive în perioada Romană, Evul Mediu și Epoca Modernă este unul dintre cele mai reprezentative din Europa.

Vestigiile preistorice care atestă mineritul de suprafață, sistemul vast de exploatări subterane început în perioada dacică, în sec. I a. Chr. și extins până recent, în anii ’70, elementele supraterane care le corespund – micile halde de steril, tăurile, târgul minier, coastele de stâncă, canalele de dirijare a apei sau zonele de prelucrare cu șteampuri sunt caracteristici de o valoare universală.

Patrimoniul din Roşia Montana se bucură acum și de recunoaşterea oficială din partea statului român a valorii sale excepţionale: localitatea a fost inclusă pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Roşia Montană a fost clasată ca sit istoric de importanţă naţională, printr-un ordin al ministrului Culturii.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tabliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaţional.

La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană: şapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială sau lucrări hidrotehnice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Câmpeni și a SVSU Abrud la Bucium, după ce motorul unui autocamion a luat foc

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni în cooperare cu SVSU Abrud au intervenit astăzi la Bucium, după ce motorul unui camion a luat foc pe raza localității Bucium.

„Sectia de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autocamion pe raza localității Bucium. Forțe alocate: 1 x ASAS. Incendiul a fost localizat si lichidat in limitele gasite. A ars capul tractor al unui camion. La intervenție au participat și pompierii din cadrul SVSU Abrud. Fără victime”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Cornel Năpău: „La Bucium s-a ales continuitatea, certitudinea și performanța!”

Publicat

în

În comuna Bucium cetățenii au înțeles că realitatea, faptele și certitudinea contează. Proiectele finalizate, în desfășurare și în lucru care să aducă plus valoarea comunității au fost peste dorința indusă de schimbare.

„Vă mulțumesc tuturor celor care v-ați pus încă odată încrederea în mine și promit că nu o să va dezamăgesc.

Voi încerca și voi reuși ca în acest mandat pe lângă investițiile necesare în comună să fiu mai aproape de oameni și de problemele lor.

Pe ajutorul meu pot conta cei care se implică civic în comunitate, care vin cu propuneri concrete și care dau dovadă de corectitudine, doar astfel putem continua procesul de modernizare al comunei Bucium. Stimă

și respect pentru cei care au deschis ochii și au cântărit bine acești ani de activitate.

Va mulțumesc,
al dumneavoastră primar ing. Napău Cornel”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Prezența a doi urși semnalată în localitatea Cristești, comuna Mogoș. S-a emis mesaj de averizare RO-Alert

Publicat

în

ISU Alba anunță ca a fost emis mesaj de averizare RO-Alert prin care populația din comuna Mogoș a fost avertizată despre pereszența a doi urși în localitatea Cristești.

„A fost semnalată prezența a 2 urși, în localitatea Cristești, comuna Mogoș. S-a emis mesaj Ro-Alert locuitorilor din zonă”, a transmis ISU Alba.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud