Sport
Aproape 100 de echipaje s-au aliniat la startul celei de-a VII-a ediții concursului de off-road „Toamnă în Apuseni”
Clubul Sportiv Offroad Alba și partenerii săi au organizat, în weekend-ul 17 – 18 noiembrie 2018, cea de-a VII-a ediție a concursului devenit deja tradiție, „TOAMNĂ ÎN APUSENI”.
4×4, Noroi, Munte, Motoare Turate, Adrenalină, Rezistență, Aventură, Pasiune! Mai ai nevoie și de alte motive? De asta au parte pasionaţii de off road, timp de două zile, la Abrud.
A șaptea ediţie a evenimentului „Toamnă în Apuseni” s-a desfășurat pe două clase, STANDARD și HOBBY. La start s-au înscris aproape 100 de echipaje din toată țara.
Deşi accidentat, aşa cum îi stă bine unei astfel de aventuri, traseul a fost şi unul încântător pentru ochi, participanţii fiind captivaţi şi de peisajele pitoreşti.
• Evenimentul continuă și duminică după următorul program:
07.30-09.00 – Mic dejun
09.00 – 09.15 – Sedinta tehnica
09.30 – 10.00 – Deplasarea in zona TRIAL
10.00 – Start ZIUA 2 – TRIAL
13.00 – Ora estimata pentru incheierea ZILEI 2
13.30 – Premierea concurentilor
https://youtu.be/m53PYENUvR8
Sport
„Cupa Prieteniei” de la Abrud a fost câștigată de juniorii U13 din Galda de Jos
Duminica trecută, pe stadionul „Cuprirom” Abrud s-a desfășurat cea de-a doua ediție a „Cupei prieteniei”, la care au participat 4 echipe de copii sub 13 ani din cadrul unor cluburi sportive din județul Alba.
Competiția a fost organizată de Asociația Clubul Sportiv Roșia Montană, scopul acestei întreceri fiind de a promova fotbalul pentru copiii din Munții Apuseni și a sportului în general. În urma tragerii la sorți s-au stabilit meciurile care au fost arbitrate de Cătălin Nemeș – profesor de Educație fizică din Abrud, iar în finală s-au calificat echipele Industria Galda de Jos și Viitorul Roșia Montană II. Competiția a fost câștigată în urma loviturilor de departajare de către Industria Galda de Jos cu scorul de 2-1, echipele au fost premiate cu cupe, iar copii cu medalii și diplome, care au fost acordate de doamna Georgeta Stan – directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” Abrud și doamna Gabriela Caproș – directorul Școlii Gimnaziale „Simion Balint” Roșia Montană.
Asociația Clubul Sportiv Roșia Montană a fost înființată în 2022 de către mai mulți membri din comuna Roșia Montană, iar Școala Gimnazială „Simion Balint” din localitate este membru onorific în cadrul acesteia. Ioan Gheorghe Anca, reprezentantul acestei asociații, a menționat că autoritățile locale ar trebui să se implice mult mai mult în a oferi sprijin copiilor pentru ca aceștia să aibă baze de pregătire și să poată practica orice fel de activități sportive. Fiind o asociație non-profit până în prezent nu s-au perceput taxe, cei aproximativ 60 de copii legitimați provin din Roșia Montană, Abrud și alte localități învecinate, aceștia fiind antrenați de către un polițist, în timpul său liber.
Asociația este înscrisă în Campionatul Județean de Fotbal la categoria Under13 Elite cu echipa de juniori, iar cu echipa de seniori participă în Liga a V-a județeană. Această asociație a organizat în toamna trecută și „Cupa Umanității Fair Play” în scopul de a strânge fonduri pentru copiii bolnavi cu autism care beneficiază de serviciile unei asociații specializate din Alba Iulia.
Ovidiu CULDA
Sport
Abrudeanul Aaron Rusu, pugilist legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de argint la „Centura Transilvaniei”
Pugilistul Aaron Rusu, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, a obținut medalia de argint la „Centura Transilvaniei”, competiție desfășurată la Cluj-Napoca în 23 și 24 august 2022.
Sportivul a concurat la categoria de greutate 75 de kilograme – juniori și este pregătit de către antrenorul emerit Nicolae Paștiu. Aceasta este a doua medalie obținută de către boxer în acest an. Aaron Rusu s-a clasat pe a doua treaptă a podiumului și la competiția „Centura Păltiniș” desfășurată în această vară.
Aaron are 15 ani și este elev al Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud.
„Este un băiat muncitor și consecvent. Face naveta la Alba Iulia de două ori pe săptămână pentru antrenamente. Îi place boxul! Am încredere în el”, a transmis antrenorul emerit Nicolae Paștiu.
CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) transmite felicitări sportivului, antrenorului și mult succes la viitoarele competiții.
Sport
Peste 320 de participanți s-au aliniat la startul celor 3 probe tradiționale ale Roșia Montană Marathon – 2021
Între 25 și 27 iunie 2021, Asociația Pachamama România a organizat, sub sloganul „Descoperă Aurul din Inima Ta”, cea de-a opta ediție a Roșia Montană Marathon, concurs ce face parte din Circuitul Carpaților.
Sâmbătă, 26 iunie, s-au prezentat la start peste 320 de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros. De asemenea, peste 120 de mici alergători au putut concura pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană. Ca și la precedentele două ediții, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.
Belvedere-Piatra Corbului și Vf. Rotundu
Câștigătorii probei de Maraton (43,82 km) au fost Luca Bedetti (masculin) și Ghizela Vonica (feminin), aceștia primind marele trofeu Roșia Montană Marathon, sculptat în lemn, ce înfățișează monumentele naturale Piatra Corbului, simbolul concursului, și Detunata Golașă. La Semimaraton (26,58 km), cei care au trecut primii linia de sosire au fost Cristian Han (masculin) și Mirela Resteman (feminin), în timp ce la Cros (11 km) primul loc a revenit lui Guț Florin (masculin), respectiv Maria Herman (feminin). Rezultatele complete ale concursului sunt disponibile aici: https://time-it.go.ro/2021/rosiamontana/
Cei enumerați mai sus au primit trofee și premii în bani în valoare de 400 RON (maraton), 250 RON (semimaraton) și 100 RON (cros). De asemenea, cei care au triumfat la cele 4 categorii de vârstă din fiecare probă au găsit în punga cu premii câte un produs Made in Roșia Montană, o cremă de la Societatea Română de Dermatologie, prăjitura casei de la Alka, o sticlă cu șampanie de la Zarea, precum și o sticlă de vin de la Vinexpert.
Podiumul de la proba de marathon, open
Toți participanții au primit medalii cu logoul Roșia Montană Marathon, pe spatele lor fiind trecut sloganul „Descoperă Aurul din Inima Ta!” însoțit de declarația de iubire pentru Roșia Montană: „I RM”. De asemenea, s-au oferit premii surpriză (pentru participanții de peste 60 ani, pentru cel mai tânăr concurent, participantul cu cele mai multe maratoane alergate, cuplul cu cele mai multe participări etc.).
Nu în ultimul rând, au fost premiați ambasadorii Roșia Montană Marathon: Mihai Pantiș, singurul alergător care a participat la toate cele opt ediții ale maratonului, Ștefan Sălăgean, Codrea Gheorghe Silip și Victor Spătaru.
Ambasadorii Roșia Montană Marathon și participanții cu premii speciale
Programul evenimentului a cuprins numeroase activități, printre care amintim: Proiecție de film despre istoria Roșiei Montane cu Adi Petri, cântat la tulnic, Atelier de creație cu Ioana Tomescu, un altfel de pasta party, concerte de muzică folk susținute de trupa OCRU (Adrian Mărgineanu și Dorin Pitariu), Cătălin Stepa, Claudiu Benga și Cristian Lupașcu, foc de tabără la Tăul Brazi, vizită la Galeriile Romane, tur ghidat la monumentele naturale din zonă cu Adi Petri și întâlnire cu reprezentanții proiectelor locale.
Cauza socială a maratonului a fost reprezentată anul acesta de realizarea unui Club de lectură pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Balint” din Roșia Montană, 7% din taxa de participare constituindu-se în contribuție pentru realizarea acestuia. Mulțumim Societății Române de Dermatologie pentru contribuția sub formă de cărți și alte materiale, precum și tuturor celor care au donat.
Pe lângă latura sportivă, Roșia Montană Marathon reprezintă și o modalitate de susținere a comunității locale, a micilor antreprenori și producători din Roșia.
Vă prezentăm mai jos câteva impresii din partea alergătorilor.
„Roșia Montană și plăcerea de a alerga…
Ce au cele două în comun: „Roșia Montană” și „alergarea”? Vă spun eu… peisajul zonei, încărcătura energetică a locului și liniștea care domină peste pădurile din împrejurimi.
Poate unii își găsesc liniștea în fotoliul psihologului, eu am găsit-o în alergarea montană alături de cei mai dragi prieteni, iar Maratonul de la Roșia Montană îți oferă un adevărat pachet de beneficii pentru corp și suflet. Când am luat startul (fiind primul meu maraton), mă gândeam la distanța pe care o am de parcurs, la dozarea energiei și bineînțeles la momentele critice specifice unei astfel de alergări, experiențe pe care eu le auzisem de la alți alergători. Pe podium am mai urcat în ultimii 2 ani, eu fiind alergătoare doar de doi ani și jumătate după un cancer agresiv. De fapt din cauza acestui diagnostic am început să alerg și acum îl văd ca un moment pozitiv în viața mea pentru că la fiecare alergare am câștigat prieteni și experiență, iar cel mai important câștig a fost să mă bucur de lucrurile simple.
Niciodată nu am mai alergat maraton, dar experiența a fost alta decât ceea ce mi-am imaginat. Razele soarelui de la răsărit, roua ierbii, mirosul florilor de câmp, cântecele păsărilor și oglindirea tăurilor, m-au ajutat să fac din alergare o plăcere și să trec prima linia de sosire. Doar căldura a fost un obstacol pentru o alergare perfectă, dar și aceasta a fost alternată cu răcoarea și umezeala pădurilor.
La finalul cursei am avut suportul celorlați alergători care mă încurajau și în special al prietenilor mei care s-au implicat ca voluntari sau ca alergători.
Cu siguranță la anul voi reveni cu aceeași bucurie și voi lua cu mine și mai mulți prieteni ca să se bucure și ei de o vacanță scurtă plină de mișcare în natură…”
Ghizela Vonica, câștigătoare proba de maraton
Câștigătorii probei de maraton, Luca Bedetti și Ghizela Vonica
„După doi ani departe de competiții, am hotărât să particip la Roșia Montană Marathon. Înainte cu 3 săptămâni de concurs am pășit pentru prima dată la Roșia Montană pentru a proba traseul și am descoperit locuri sălbatice și mirifice.
Cursa a fost foarte intensă de la primul km și până la final, iar căldura a fost partenerul nostru. Totul a fost perfect, de la semnalizarea traselului, punctele de hidratare, excepționali fiind și voluntarii.
Am descoperit o communitate de oameni care mi-au umplut sufletul de bucurie pe toată durata evenimentului. Mulțumesc mult pentru toată distracția oferită, totul a fost perfect! Ne revedem cu siguranță la anul!”
Luca Bedetti, câștigator proba de maraton
„Mă numesc Dumitru Florin Guț, am 17 ani și sunt sportiv de performanță. Cursa de cros de la Roșia Montană a fost una foarte frumoasă cu peisaje greu de uitat. Traseul a fost exceptional, marcat foarte bine și cu niște voluntari bine instruiți. Vremea a ținut cu noi, așa că am putut alerga și admira destul de bine.
Vreau să felicit organizatorii acestui concurs pentru bună desfășurare. Și, nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc domnului Ștefan Sălăgean pentru susținerea și ajutorul acordat pentru a putea ajunge la aceasta cursă minunată.”
Florin Guț, castigator al probei de Cros 11 km
„Bună! Mă numesc Ștefania Sălăgean și am 10 ani. Am mers la concursul Roșia Montană Marathon din nou anul acesta. Am concurat la proba de Cros 11 km. Au fost peisaje uimitoare. Păsările cântau fericite, iar fluturii zburau veseli. Un obstacol greu în cursă a fost o urcare prin iarbă, dar fragii roșii se vedeau și îți dădeau un zvâc. Chiar dacă am mai fost de vreo 2-3 ori la Roșia Montană, încă mai sunt multe de văzut.”
Ștefania Sălăgean, cel mai tânăr participant al probei de Cros
Mulțumim sponsorilor – Albalact, Sano Vita, Alka Traiding, Zarea România, AQUA Carpatica, Societatea Română de Dermatologie, Maspex România, Pan Food Sibiu, Vinexpert, TOPI Import-Export, Derpan Patiserie, Grandis, Sponser, Made in Roșia Montană, și partenerilor – Primăria Roșia Montană, Consiliul Județean Alba, Direcția pentru Sport și Tineret Alba, Poliția Alba, Jandarmeria Alba, CS Locomotiva București, Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, Bucharest Running Club, Gravity, Cercetași Roșia Montană, Ziarul Adevărul, Ziarul Unirea, Radio Guerrilla, Radio România Actualități, fără de care acest concurs nu ar fi fost posibil.
De asemenea, mulțumim voluntarilor veniți de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, Colegiul Național ”Avram Iancu” din Câmpeni, Școala Gimnazială ”Simion Balint” din Roșia Montană, precum și din alte părți ale țării.
Mulțumim, Joana pentru încălzirea oferită înainte de curse.
Mulțumim, Daniela Goia și Marcela Greger pentru masajele oferite alergătorilor de-a lungul întregii zile a concursului.
Mulțumim fotografilor – echipei Pixel Prosport, Laurențiu Mihai și echipei sale de la Bucharest Running Club (partenerii noștri), Vasile Pop și Alex Cârstea, care au realizat nenumărate cadre cu alergătorii și cu traseele de la Roșia Montană Marathon.
În final, vă invităm să ne vizitați pagina de facebook Roșia Montană Marathon, pentru mai multe poze și testimoniale de la ediția din acest an.
-
Mondenacum 2 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | abrudinfo.ro
-
Actualitateacum o lună
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Alexandru: Rugăciunea făcătoare de minuni | abrudinfo.ro
-
Știri din zonăacum 3 luni
Un bărbat de 33 de ani din Ciuruleasa a decedat, după ce s-a răsturnat cu un tractor
-
Știri din zonăacum o lună
Autoturism răsturnat în afara DN 74, în zona localității Bucium Cerbu
-
Economieacum 3 luni
Locuri de muncă disponibile în orașul ABRUD, la data de 9 iulie 2024
-
Știri din zonăacum 2 luni
Bărbat de 29 de ani din Roșia Montană cercetat de polițiști, după ce a condus băut și a provocat un accident rutier pe DN 75
-
Actualitateacum 2 luni
Sâmbătă, 27 iulie 2024: Ziua Minerului, sărbătorită la Abrud. Vezi programul
-
Actualitateacum 2 luni
Bărbat de 37 de ani din Abrud reținut de polițiști, după ce a condus băut și fără permis un autoturism pe care l-a sustras din Roșia Montana