abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » AFIR va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată

AFIR va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată

Publicat în 14.11.2014 la ora 11:00

AFIR_siglaSumele deblocate vor fi redistribuite pentru finanţarea altor proiecte.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale () va analiza în această perioadă toate proiectele care au încheiat contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi care nu au posibilitatea reală de a finaliza în timp util investiţia pentru care au fost alocate fondurile europene. Astfel, în urma acestei analize, în primul trimestru al anului 2015, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va rezilia toate proiectele contractate care nu au depus nicio cerere de plată şi care se află într-un stadiu de realizare ce nu permite finalizarea lucrărilor şi depunerea ultimei cereri de plată până la 30 septembrie 2015 – termenul limită conform prevederilor contractului de finanţare, stabilit în conformitate cu Regulamentul European 1290/2005, art. 28, alin. (1) privind finanţarea Politicii Agricole Comune.
„Vom analiza proiect cu proiect, iar cele care nu au şanse să fie finalizate vor fi reziliate. Acest lucru trebuie făcut cât mai curând, la începutul anului 2015, aşa încât fondurile deblocate să poată fi redistribuite. Atâta timp cât există posibilitatea ca aceşti bani deblocaţi să poată fi utilizaţi, suntem obligaţi să luăm toate măsurile ca ei să nu se piardă”, a precizat Nicolae POPA, director general adjunct al AFIR.
Această măsură va fi aplicată de către AFIR tuturor proiectelor implementate atât de către beneficiarii privaţi, cât şi de către cei publici ai PNDR 2007 – 2013. AFIR a plătit până la 27 octombrie 2014 peste 6,51 miliarde de euro (din 9,3 miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin PNDR 2007 – 2013) pentru proiecte de investiţii şi pentru plăţi directe. Raportat la totalul fondurilor europene alocate de Uniunea Europeană, AFIR a ajuns în acest moment la un grad de absorbţie de aproximativ 73%. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit şi verificat în total 148.414 cereri de finanţare, în valoare de peste 18,3 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru a primi finanţare nerambursabilă 96.132 de proiecte, cu o valoare de peste 7,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 116,62% a fondurilor disponibile prin PNDR pentru proiectele de investiţii.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 201 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.