abrudinfo, stiri abrud, informatii abrud

Acasă » Actualitate » Abrudul – cel mai mic oraș din țară. Vezi top trei cele mai mici orașe din România

Abrudul – cel mai mic oraș din țară. Vezi top trei cele mai mici orașe din România

Publicat în 03.12.2019 la ora 20:08

Într-un top al celor mai mici orașe din România,  realizat de ziarul Gândul, Abrudul ocupă prima poziție cu o suprafață de doar 3,2 kilometri pătraţi, urmat de Darabani – judeţul Botoşani cu 3,4 kilometri pătraţi și de Plopeni – judeţul Prahova cu 4,73 kilometri pătraţi.

Oraşul Abrud se află situat în depresiunea omonimă, la confluenţa pârâului Cerniţa cu râul Abrud, la 65 km nord-vest de municipiul Alba Iulia. Din punct de vedere administrativ, Abrudul are în componenţa sa trei localităţi: Abrud-sat, Gura Cornei şi Soharu

Localitatea este cunoscută în legătură cu mineritul aurului încă din epoca daco-romană, sub numele de Abruttus.În perioada stăpânirii romane (106-275 d. Hr.) aşezarea este cunoscută sub numele de Alburnus Minor. În această perioadă localitatea era apărată de o fortificaţie.

Abrudul se remarcă în istorie ca centru revoluţionar prin excelenţă. Abrudenii participă la mai multe răscoale în secolul al XVIII-lea, care culminează în anul 1784 cu răscoala ţărănească condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cu centru important la Abrud. Şase decenii mai târziu, în anul revoluţionar 1848 regăsim oraşul Abrud ca unul din cele mai importante centre ale revoluţiei. Anul următor, în 1849 suferă distrugeri masive în urma luptelor dintre românii conduşi de Avram Iancu şi trupele insurgente maghiare. Abrudenii au luat parte şi la alte momente importante din istoria naţională. Ei au luptat în Războiul de Independenţă şi la Marea Unire din 1918.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Abrud se ridică la 5.072 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.195 de locuitori.

sursa: gandul.info

Facebook 

Acest articol a fost citit de 1327 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.