Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Taxă de 230 de lei pentru cei care susţin Bacalaureatul a treia oară

Publicat

în

Absolvenţii de liceu care au susţinut până acum cel puţin de două ori examenul de Bacalaureat vor avea de achitat suma de 230 de lei pentru toate probele din examenul maturităţii. Taxa va fi calculată diferenţiat, în funcţie de numărul materiilor la care candidatul este testat.

Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei Naţionale, suma maximă pe care candidaţii care susţin a treia oară Bacalaureatul o vor achita este de 230 de lei. În cazul în care candidaţii nu vor participa la tot examenul, suma pe care aceştia trebuie să o plătească va fi stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul de probe susţinute, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare evaluării fiecărui absolvent. Taxa este valabilă şi pentru candidaţii proveniţi din învăţământul particular. Nivelul taxei este similar cu cel de anul trecut.

Iată calendarul examenului de Bacalaureat 2013:

  • 27 – 31 mai: înscrierea candidaţilor
  • 10 – 12 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
  • 12 – 14 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
  • 17 – 21 iunie: evaluarea competenţelor digitale
  • 25 – 28 iunie: evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă intenaţională
  • 1 iulie: proba scrisă la Limba şi Literatura Română
  • 2 iulie: proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă
  • 3 iulie: proba scrisă obligatorie a profilului
  • 5 iulie: proba scrisă la alegere a profilului şi specializării
  • 8 iulie: afişarea rezultatelor
  • 9 – 11 iulie: rezolvarea contestaţiilor
  • 12 iulie: afişarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Metoda de învățare „Montessori”, aplicată cu succes de o educatoare din Roșia Montană

Publicat

în

Grădiniția din localitatea Gura Roșiei, comuna Roșia Montană, va beneficia de un sprijin material important ca urmare a unei campanii de strângere de fonduri derulată în mediul online.

Inițiatorul a fost antreprenorul și activistul Tică Darie, cel care a dezvoltat în comună una dintre puținele afaceri de succes din ultimii 20 de ani. Concret, grădinița avea nevoie de o serie de materiale didactice pentru ca educatoarea Mariana Mera să poată aplica metodele învățate în urma absolvirii cursului de educatori „Montessori”.

Inițiată de Maria Montessori, medic și pedagog italian, metoda care îi poartă numele are ca principiu de bază autoeducarea, aplicarea metodelor educaționale direct, nemediat și încurajarea copiilor să ia mereu decizii proprii, pe care să le respecte.

Pe scurt, metoda Montessori pune accent pe autonomia copilului, care este importantă la fiecare vârstă. Mariana Mera (43 de ani) este primul educator din România distins cu premiul Merito, în 2018. Mera este de 26 de ani educatoare la grădinița din satul natal.

„Am încercat mereu să le ofer acelor copii cea mai bună educație pe care le-o puteam eu oferi. Am aplicat metode și tehnici moderne învățate la diverse cursuri de specializare de-a lungul anilor, dar printr-o conjunctură favorabilă am ajuns să descopăr abordarea Montessori. La început am încercat de una singură să lucrez în acest fel cu copiii apoi am făcut cursul de asistenți Montessori la Institutul Montessori din București, iar după câțiva ani am absolvit cursul de educatori Montessori pentru copii de 3-6 ani la același institut”, astfel se prezintă educatoarea din Gura Roșiei.

Aceasta susține că această metodă de lucru este cea mai potrivită mai ales pentru copiii din comunitatea în care lucreează, formată din persoane de etnie romă, defavorizate.

„Materialele folosite în abordarea Montessori sunt costisitoare pentru că sunt din materiale de calitate, durabile, gândite științific, funcționale, cu scop logic, menite să sprijine copiii în dezvoltarea lor conform perioadelor senzitive pe care le traversează. Lipsa unora în activitatea copiilor duce la dificultăți și lacune mai târziu. Pot să lucrez eficient cu acești copii oferindu-le o educație bună așa cum fiecare copil din lume are dreptul doar dacă sunt întrunite condițiile necesare. Este locul unde la această vârstă se pun bazele caracterului lor și tot ceea ce se va construi în școală mai târziu va fi pe ceea ce s-a format în grădiniță”, a mai spus Mariana Mera.

În câteva zile de la debutul campaniei, s-a reușit strângerea fondurilor necesare.

„Am reuşit sã strângem 2.365 de euro pentru Grădinița Gura Roșiei din Roşia Montană. Mulțumim celor 75 de oameni din toată țara şi nu numai! Mulțumim localnicilor care au arătat foarte multă generozitate! De asemenea, mulțumim Asociația Ghizilor Din Bucovina care a sprijinit consistent această campanie care aduce speranță şi o educație mai bunã pentru copiii din comunitatea Gura Roşiei”, a precizat Tică Darie.

Acesta a donat, la rândul său părin intermediul firmei sale, dulapuri pentru grădinița din Gura Roșiei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

„Elevii au talent!” la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Publicat

în

Într-una din zilele săptămânii trecute, cei mai talentați elevi ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și-au demonstrat „forțele” pe durata a peste două ore, aducând zâmbete, emoții și ropote de aplauze într-o sală pregătită special pentru proiectul „Elevii au talent”, derulat în „Săptămâna Altfel”.

Buna dispoziție, amuzamentul și entuziasmul elevilor au dovedit reușita acestei activități desfășurată într-o atmosferă plină de emoții, aceștia spunând în cor ,,A fost tare frumos!”, încântați cu adevărat fiind cu toții, chiar și profesorii școlii. Principalele rezultate obținute și care trebuie evidențiate au fost crearea unei stări de bine din punct de vedere emoțional a tuturor celor implicați în proiect, creșterea încrederii în sine a elevilor care și-au prezentat talentele, precum și legarea sau consolidarea prieteniilor între colegi.

Toți participanții au fost apreciați de către public, juriul a avut o misiune foarte dificilă în a alege premianții și a stabilit cei mai merituoși elevi pe secțiuni astfel: ● poezie: Maria Macaveiu – clasa a VI-a; ● teatru (scenete): membrii trupei clasei a X-a FIE; ● comedie: Gabriel Grozea – clasa a VI-a; ● artă (desen): Andreea Dănuța Todea – clasa a IX-a P; ● muzică ușoară: Eden Selena Fer – clasa a IX-a CV; ● muzică populară: formația clasei a IX-a P; Miruna Anamaria Lutesc – clasa a IX-a MI/SN; ● muzică instrumentală: Alex Elizar Jula – clasa a VII-a; Teodor Ioan Dascălu – clasa a X-a FIE; ● muzică religioasă: Alida Coralia Sturza – clasa a IX-a CV.

„Educaţia este umbra ce te urmărește toată viața, este un act permanent ce se realizează în familie, şcoală şi societate, este ceva continuu, fără vârstă și fără bariere! Un om educat este cel ce deține o educație informală, formală și nonformală. Educația nonformală ajută elevul <<a se descoperi>>, a se manifesta liber, a se <<refugia>> în propriile aspirații, aptitudini, a se exprima liber, a-și exprima părerile, a judeca, a se manifesta dezinvolt fără teamă de stresul notei sau a întrebărilor din conținuturi teoretice mai puțin învățate sau înțelese. Destul de rar ni se întâmplă să cunoaştem prea multe despre elevii noştri, despre ce ştiu să facă, despre ce-ar vrea să înveţe să facă. Prea rar li se întâmplă elevilor noştri să-şi pună în valoare, în spaţiul şcolar, un talent care nu este vizat de vreo competenţă curriculară. S-au obişnuit să creadă că şcoala este un mediu ostil care, în loc să-i apropie de idealurile lor, mai mult îi îndepărtează. O oportunitate de a-și prezenta talentele s-a ivit o dată cu derularea Programului Național „Săptămâna Altfel”, acesta fiind momentul potrivit să le oferim cadrul pentru a se valoriza, sub forma acestui concurs interactiv denumit sugestiv „Elevii au talent!”. Prin intermediul acestei activități ne-am propus să creștem gradul de atractivitate al şcolii şi percepţia acesteia de către elevi, ca fiind un mediu prietenos în care ei îşi dezvoltă şi etalează aptitudinile şi competenţele, care nu sunt evaluate de curriculumul şcolar. De asemenea, ne-am dorit să creștem spiritul competiţional şi să îmbunătățim relaţia profesor-elev şi elev-elev. Considerăm că aceste tipuri de activități-provocări reprezintă pașii de început spre cunoașterea elevilor, spre apropierea de școală, spre educația <<fără notă>>, spre luminarea cu zâmbet a chipului de copil. Mulțumim domnului profesor coordonator Leontin Costea, conducerii liceului și tuturor celor implicați în acest proiect reușit!” au transmis reprezentanții Liceului ,,Horea, Cloșca și Crișan” Abrud.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

25 de elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud, cursanți ai taberei de literație Alfabetar

Publicat

în

În perioada 31 iulie – 11 august 2023, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud, având ca învățătoare pe doamna Liliana Aurica Mursa, au participat la tabăra de literație Alfabetar.ro, organizată de Asociația pentru Valori în Educație (AVE), coordonator al platformei Alfabetar.ro, în colaborare cu InfinitEdu. În cadrul taberei, aplicând învățarea pe bază de proiect, copiii au folosit competențele de literație dezvoltate pe parcursul a patru ani, utilizând resurse disponibile pe platforma Alfabetar.ro.  

Cei 25 de elevi au pornit de la o problemă reală pe care au identificat-o în comunitatea lor, respectiv nevoia de a avea în proximitate un spațiu de relaxare. Apoi copiii au căutat o soluție, explorând texte informative și literare cu metode specifice ariilor de intervenție ale literației, precum: vocabular, fluență, comprehensiune. Proiectul în sine a constat în realizarea unei alei terapeutice în curtea Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” – clădirea de la Aplicație – care va putea fi utilizată și după încheierea taberei, la ea având acces toți oamenii din comunitate.

,,Prin acest proiect ne-am dorit să arătăm că antrenamentul competențelor de literație susținut zi de zi duce la rezultate observabile: copiii înțeleg ceea ce citesc, gândesc critic și creativ și își exprimă opiniile cu argumente nuanțate.” a transmis doamna Daniela Stoicescu, profesor, autor a numeroase manuale din ciclul primar și președinte InfinitEdu. Totodată, Ivona Munteanu, profesor, coordonator de literație al AVE, a menționat: ,,Este un sentiment extraordinar să fii într-o clasă în care elevii și profesorul construiesc împreună semnificații plecând de la text, fără teama de a da greș. Competența de literaţie se construiește în clasă și prin această țesătură de întrebări bine alese, corelații între text și experiențe personale care, împreună, creează sens.”

Tabăra a fost oferită gratuit elevilor cu sprijinul BRD Groupe Societe Generale, BRD Asigurări de Viață, BRD Asset Management și Societe Generale Global Solution Centre, iar activitățile de învățare au fost filmate, urmând ca ele să devină exemple de bună practică pe platforma Alfabetar.ro din această toamnă. Platforma este disponibilă gratuit pentru orice instituție de învățământ din România și oferă resursele dezvoltate în acord cu programa școlară pentru evaluarea abilităților de scriere și citire ale elevilor.

Tabăra a fost un succes și pentru că a implicat un efort colectiv, la care au contribuit învățători din comunitate – Liliana Aurica Mursa, Mihaela Negru – alți profesori și elevi voluntari de la specializarea Pedagogic a Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Florentina Pufan, Daniela Stoicescu – reprezentanți ai Asociației InfinitEdu;  Dragoș Sandu de la Carpathians Lifestyle și echipa Alfabetar din partea AVE. De asemenea, construcția aleii a fost posibilă și cu implicarea întregii comunități locale – primar, părinți, alți profesori, astfel încât proiectul a fost un context de învățare autentică.

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să transforme sistemul educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Detalii complete pot fi găsite pe site-ul https://ave-romania.ro/.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud