Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud a fost gazda unui simpozion dedicat folcloristului Ion Pop-Reteganul

Publicat

în

liceul-horea-closca-si-crisan-abrud-2016În parteneriat cu Despărțământul ASTRA „Iosif Sterca-Șuluțiu” Abrud–Câmpeni, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud a găzduit, în „Săptămâna Altfel”, un simpozion dedicat reputatului culegător de folclor Ion Pop-Reteganul, manifestarea reunind profesori, elevi și membri ASTRA care au evocat figura folcloristului ce a fost dascăl și în Bucium, localitatea în care și-a desăvârșit mare parte din operă un alt scriitor al Țării Moților – Ion Agârbiceanu.

Ion Pop-Reteganul este considerat a fi cel mai popular și cel mai citit scriitor din ultimele decenii ale secolului al XIX-lea în Transilvania, fiind văzut ca un Ion Creangă al Ardealului. Cunoscut atâtor generații de copii prin basmele culese și prelucrate, Ion Pop-Reteganul a desfășurat o activitate laborioasă și în domeniul învățământului și în cel al scrierilor literare. Comunicările prezentate în cadrul acestui simpozion au reliefat două din ideile forță ale ASTRA: propășirea și înălțarea neamului românesc din Transilvania prin cultură, ideile acestea manifestându-se în intervențiile publicistice ale lui Ion Pop-Reteganul, dar și prin subiectul scrierilor sale – povestiri și nuvele cu un puternic caracter moralizator, scrise pe înțelesul tuturor.

”În cadrul simpozionului s-au prezentat aspecte inedite din biografia scriitorului și folcloristului, au fost prezentate valențele simbolice ale imaginarului existent în basmele culese și au fost comentate scrierile inspirate din lumea Fefeleagăi. Prin materialele prezentate și prin discuțiile pe marginea acestora, s-a evidențiat nevoia de cultură în spațiul actual, în scopul definirii identității naționale a românilor, fără ca aceasta să fie una de tip limitativ”, a declarat profesoara Maria-Ana Motora, președintele Despărțământului „Iosif Șterca-Șuluțiu” Abrud – Câmpeni, care a mulțumit celor care au contribuit la reușita manifestării: profesorii Liliana Cristina Onețiu, Marius Mateiu, Nicoleta Cristina Golgoț, Viorel Chira, Mirela Bendea și elevii liceului, remarcabil fiind Eduard Adam –  cel care l-a interpretat pe Todor Ciuca din Bucium, prezentând legenda Detunatei.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

„Elevii au talent!” la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud

Publicat

în

Într-una din zilele săptămânii trecute, cei mai talentați elevi ai Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud și-au demonstrat „forțele” pe durata a peste două ore, aducând zâmbete, emoții și ropote de aplauze într-o sală pregătită special pentru proiectul „Elevii au talent”, derulat în „Săptămâna Altfel”.

Buna dispoziție, amuzamentul și entuziasmul elevilor au dovedit reușita acestei activități desfășurată într-o atmosferă plină de emoții, aceștia spunând în cor ,,A fost tare frumos!”, încântați cu adevărat fiind cu toții, chiar și profesorii școlii. Principalele rezultate obținute și care trebuie evidențiate au fost crearea unei stări de bine din punct de vedere emoțional a tuturor celor implicați în proiect, creșterea încrederii în sine a elevilor care și-au prezentat talentele, precum și legarea sau consolidarea prieteniilor între colegi.

Toți participanții au fost apreciați de către public, juriul a avut o misiune foarte dificilă în a alege premianții și a stabilit cei mai merituoși elevi pe secțiuni astfel: ● poezie: Maria Macaveiu – clasa a VI-a; ● teatru (scenete): membrii trupei clasei a X-a FIE; ● comedie: Gabriel Grozea – clasa a VI-a; ● artă (desen): Andreea Dănuța Todea – clasa a IX-a P; ● muzică ușoară: Eden Selena Fer – clasa a IX-a CV; ● muzică populară: formația clasei a IX-a P; Miruna Anamaria Lutesc – clasa a IX-a MI/SN; ● muzică instrumentală: Alex Elizar Jula – clasa a VII-a; Teodor Ioan Dascălu – clasa a X-a FIE; ● muzică religioasă: Alida Coralia Sturza – clasa a IX-a CV.

„Educaţia este umbra ce te urmărește toată viața, este un act permanent ce se realizează în familie, şcoală şi societate, este ceva continuu, fără vârstă și fără bariere! Un om educat este cel ce deține o educație informală, formală și nonformală. Educația nonformală ajută elevul <<a se descoperi>>, a se manifesta liber, a se <<refugia>> în propriile aspirații, aptitudini, a se exprima liber, a-și exprima părerile, a judeca, a se manifesta dezinvolt fără teamă de stresul notei sau a întrebărilor din conținuturi teoretice mai puțin învățate sau înțelese. Destul de rar ni se întâmplă să cunoaştem prea multe despre elevii noştri, despre ce ştiu să facă, despre ce-ar vrea să înveţe să facă. Prea rar li se întâmplă elevilor noştri să-şi pună în valoare, în spaţiul şcolar, un talent care nu este vizat de vreo competenţă curriculară. S-au obişnuit să creadă că şcoala este un mediu ostil care, în loc să-i apropie de idealurile lor, mai mult îi îndepărtează. O oportunitate de a-și prezenta talentele s-a ivit o dată cu derularea Programului Național „Săptămâna Altfel”, acesta fiind momentul potrivit să le oferim cadrul pentru a se valoriza, sub forma acestui concurs interactiv denumit sugestiv „Elevii au talent!”. Prin intermediul acestei activități ne-am propus să creștem gradul de atractivitate al şcolii şi percepţia acesteia de către elevi, ca fiind un mediu prietenos în care ei îşi dezvoltă şi etalează aptitudinile şi competenţele, care nu sunt evaluate de curriculumul şcolar. De asemenea, ne-am dorit să creștem spiritul competiţional şi să îmbunătățim relaţia profesor-elev şi elev-elev. Considerăm că aceste tipuri de activități-provocări reprezintă pașii de început spre cunoașterea elevilor, spre apropierea de școală, spre educația <<fără notă>>, spre luminarea cu zâmbet a chipului de copil. Mulțumim domnului profesor coordonator Leontin Costea, conducerii liceului și tuturor celor implicați în acest proiect reușit!” au transmis reprezentanții Liceului ,,Horea, Cloșca și Crișan” Abrud.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

25 de elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud, cursanți ai taberei de literație Alfabetar

Publicat

în

În perioada 31 iulie – 11 august 2023, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud, având ca învățătoare pe doamna Liliana Aurica Mursa, au participat la tabăra de literație Alfabetar.ro, organizată de Asociația pentru Valori în Educație (AVE), coordonator al platformei Alfabetar.ro, în colaborare cu InfinitEdu. În cadrul taberei, aplicând învățarea pe bază de proiect, copiii au folosit competențele de literație dezvoltate pe parcursul a patru ani, utilizând resurse disponibile pe platforma Alfabetar.ro.  

Cei 25 de elevi au pornit de la o problemă reală pe care au identificat-o în comunitatea lor, respectiv nevoia de a avea în proximitate un spațiu de relaxare. Apoi copiii au căutat o soluție, explorând texte informative și literare cu metode specifice ariilor de intervenție ale literației, precum: vocabular, fluență, comprehensiune. Proiectul în sine a constat în realizarea unei alei terapeutice în curtea Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” – clădirea de la Aplicație – care va putea fi utilizată și după încheierea taberei, la ea având acces toți oamenii din comunitate.

,,Prin acest proiect ne-am dorit să arătăm că antrenamentul competențelor de literație susținut zi de zi duce la rezultate observabile: copiii înțeleg ceea ce citesc, gândesc critic și creativ și își exprimă opiniile cu argumente nuanțate.” a transmis doamna Daniela Stoicescu, profesor, autor a numeroase manuale din ciclul primar și președinte InfinitEdu. Totodată, Ivona Munteanu, profesor, coordonator de literație al AVE, a menționat: ,,Este un sentiment extraordinar să fii într-o clasă în care elevii și profesorul construiesc împreună semnificații plecând de la text, fără teama de a da greș. Competența de literaţie se construiește în clasă și prin această țesătură de întrebări bine alese, corelații între text și experiențe personale care, împreună, creează sens.”

Tabăra a fost oferită gratuit elevilor cu sprijinul BRD Groupe Societe Generale, BRD Asigurări de Viață, BRD Asset Management și Societe Generale Global Solution Centre, iar activitățile de învățare au fost filmate, urmând ca ele să devină exemple de bună practică pe platforma Alfabetar.ro din această toamnă. Platforma este disponibilă gratuit pentru orice instituție de învățământ din România și oferă resursele dezvoltate în acord cu programa școlară pentru evaluarea abilităților de scriere și citire ale elevilor.

Tabăra a fost un succes și pentru că a implicat un efort colectiv, la care au contribuit învățători din comunitate – Liliana Aurica Mursa, Mihaela Negru – alți profesori și elevi voluntari de la specializarea Pedagogic a Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” Abrud, Florentina Pufan, Daniela Stoicescu – reprezentanți ai Asociației InfinitEdu;  Dragoș Sandu de la Carpathians Lifestyle și echipa Alfabetar din partea AVE. De asemenea, construcția aleii a fost posibilă și cu implicarea întregii comunități locale – primar, părinți, alți profesori, astfel încât proiectul a fost un context de învățare autentică.

Asociația pentru Valori în Educație (AVE) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. AVE dorește să transforme sistemul educațional din România într-unul care să promoveze respectul, onestitatea, spiritul de echipă și responsabilitatea. Detalii complete pot fi găsite pe site-ul https://ave-romania.ro/.

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Petaca Ionuț Valentin, profesor la Școala Gimnazială „Simion Balint” din Roșia Montană, nota 10 la examenul de Definitivat – 2023

Publicat

în

Într-un mic colț al județului Alba, în comuna Roșia Montană, se află o școală cu o poveste de succes remarcabilă.

În cadrul Școlii Gimnaziale „Simion Balint”, un tânăr profesor de numai 23 de ani a devenit o figură centrală în comunitatea locală.

Într-un interviu acordat pentru ziarulunirea.ro, Petaca Ionuț Valentin, un dascăl dedicat și pasionat de limba și literatura rromani maternă, a povestit cum a reușit să obțină nota 10 curat la examenul de Definitivat 2023.

Din tinerețe, a fost fascinat de cultura și identitatea rromă și a avut întotdeauna dorința de a contribui la păstrarea și promovarea limbii materne.

Cu pasiunea pentru învățare și dorința de a se dezvolta, Valentin a excelat în toate etapele școlare. A fost olimpic național în ambele cicluri de învățământ, atât în gimnaziu, cât și în liceu, obținând rezultate impresionante în domeniul său. Această ambiție și dorința constantă de cunoaștere l-au motivat să urmeze cursurile prestigioase ale Universității din București.

După finalizarea studiilor, Valentin s-a întors în comunitatea sa natală cu dorința de a aduce schimbări pozitive și de a fi un model de urmat pentru generațiile tinere. Cu cinci ani în urmă, a devenit profesor la Școala Gimnazială Simion Balint din Roșia Montană, iar de atunci, s-a dedicat cu pasiune și devotament îndrumării elevilor săi.

În prezent, Valentin predă la aproximativ 40-50 de copii, iar impactul său asupra comunității este evident. Un aspect notabil al abordării didactice a lui Petaca Ionuț Valentin este aprecierea sa profundă pentru bogăția lexicului și interesul său pentru partea de gramatică a limbii rrome. El consideră că această limbă are o istorie fascinantă și adânc înrădăcinată în cultura rromă, ceea ce o face demnă de studiu și prețuire.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud