Rămâi conectat

Știri din zonă

În urma unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Alba Iulia, Primăria Roşia Montană va fi executată silit de un angajat, paznic de păşuni

Publicat

în

primaria rmPrimăria Roşia Montană va fi executată silit după ce un angajat al instituţiei a câştigat definitiv şi irevocabil în instanţă drepturi salariale în cuantum de 29.239 lei.

În plus, angajatorul, adică Primăria Roşia Montană, este obligat să vireze 18.900 lei contribuţii de asigurări sociale, de asigurări de sănătate şi pentru şomaj aferente perioadei octombrie 2006 – decembrie 2010 şi apoi începând cu data de 1 ianuarie 2011 până în prezent, cât Mihail Constantin Motora nu şi-a primit salariul. Sentinţa a fost pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia şi trebuie pusă în aplicare, cel mai probabil prin executarea silită a conturilor instituţiei în condiţiile în care, potrivit primarului Eugen Furdui, această sumă nu a fost prinsă în buget.
Procesul a început în 2009 şi a urmat toate etapele procesuale, până la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dat definitiv dreptate reclamantului. Constantin Motora, angajat încă din 1980 al Primăriei Roşia Montană în calitate de paznic de păşune, a reclamat faptul că nu şi-a primit salariul timp de mai bine de zece ani, şi anume în perioada 1 iunie 2002 – decembrie 2010, şi apoi din 1 ianuarie 2001 până în prezent. Pentru perioada iunie 2002 – octombrie 2006 instanţa i-a respins însă acţiunea motivând că “acţiunea sa este prescrisă, în cauză nefăcându-se dovada întreruperii cursului prescripţiei prin niciuna din modalităţile legale, motiv pentru care s-a prescris acest capăt de cerere ca prescris”.
“Potrivit art. 10 din Codul Muncii contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii. (…) Prin menţiunile din carnetul de muncă s-a făcut dovada calităţii de angajat şi a pontării lunare a acestuia pentru munca prestată chiar dacă nu există depus un contract individual de muncă”, se arată în decizia civilă nr. 1765/2013 a Curţii de Apel Alba Iulia.
Totodată, Curtea a găsit ca nefondate susţinerile Primăriei Roşia Montană în această speţă: “Susţinerile pârâtei potrivit cărora în cazul reclamantului, ca angajat al Primăriei comunei Roşia Montană, care funcţionează pe regim de autofinanţare, cheltuielile, inclusiv drepturile salariale cuvenite acestuia, vor fi efectuate în limita veniturilor realizate, sunt nefondate, apreciindu-se că, în condiţiile în care reclamantul are calitatea de salariat al pârâtei, şi, întrucât din cuprinsul contractului individual de muncă şi din cadrul dispoziţiilor legale, respectiv Legea nr. 273/2006 nu rezultă că obligaţia de plată a salariului revine altei persoane juridice decât angajatorului, pârâta având calitate procesuală pasivă în cauză, acestuia revenindu-i şi sarcina plăţii drepturilor salariale restante”.
Contactat telefonic, primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, a explicat că Primăria nu i-a plătit lui Constantin Motora salariul întrucât acesta era angajat pe autofinanţare, adică era plătit din banii pe care trebuia să îi încaseze în calitate de paznic de păşuni şi pentru că acesta nu a mai raportat încasări, nu şi-a primit nici salariul. “Am preluat problema atunci când am venit primar la Roşia Montană, în 2008. Ne tot judecăm de câţiva ani. Eu nu am văzut încă sentinţa de la Curtea de Apel dar dacă este definitivă va trebui pusă în aplicare. Cel mai probabil vom fi executaţi silit, ni se va pune poprire pe conturi pentru că nu dispunem de suma respectivă şi trebuie să recunosc că ne va dezechilibra puţin bugetul”, a precizat edilul din Roşia Montană.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Știri din zonă

Intervenție a pompierilor militari din Câmpeni, după ce o locuință din Roșia Montana a luat foc

Publicat

în

Pompierii militari din Câmpeni au fost soolicitați să intervină luni, 8 aprilie 2024, în jurul orelor 13.00, pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință din Roșia Montană.

„Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință. Forțe alocate: 2 x ASAS”, a transmis ISU Alba.

UPDATE: „La sosirea forțelor de intervenție la locul producerii incendiului, acesta se manifesta cu ardere generalizata la o locuință, pe aproximativ 60mp. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a acestuia. Fără victime”, a mai transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bombă de aruncător, calibru 82 mm cu focos, descoperită în această dimineață la Bucium

Publicat

în

O bombă de aruncător, calibru 82 mm cu focos, a fost descoperită în acestă dimienațî la Bucium. A intervenit echipa pirotehnică din cadrul ISU ALBA.

„La solicitarea IPJ Alba, echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a intervenit în cursul dimineții de vineri, în comuna Bucium, pentru asanarea unui muniții r[mase neexplodate. La sosirea forțelor de intervenție la locul solicitării au constatat faptul că este vorba despre o bomba de aruncator, de calibru 82 mm, cu focos. Echipa pirotehnică a preluat bomba pentru a distrugerea ei ulterioară. Forțe alocate: 1 x autospecială pirotehnică”, a transmis ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Știri din zonă

Bărbat de 68 de ani cercetat de polițiștii din Roșia Montană, după ce ar fi găsit un telefon mobil uitat într-un autoturism și nu l-a restituit proprietarului

Publicat

în

Miercuri, 3 aprilie 2024, polițiștii Postului de Poliție Roșia Montană au identificat un bărbat de 68 de ani, comuna Horea, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de însușirea bunului găsit.

Se pare, în luna august a anului 2023, bărbatul ar fi găsit un telefon mobil uitat de un tânăr într-un autoturism însă nu l-a restituit persoanei care l-a pierdut și nici nu l-a predat autorităților.

Telefonul, a cărui valoare a fost estimată la 1.000 de lei, a fost restituit tânărului care l-ar fi pierdut.

Reamintim că fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Cu aceeași pedeapsă se sancționează și însușirea pe nedrept a unui bun mobil de aparține altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparține.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Abrud Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Știri Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

abrud, stiri abrud, informatii abrud